Studenti s 26 godina bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Studenti s 26 godina bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje

Studenti samoplatioci su obvezni plaćati doprinos od oko 360 kuna mjesečno. Područne službe HZZO-a dužne su o tome obavijestiti studente koji su napunili 26 godina (NN 80/2013)

 

Svi redovni studenti stariji  od 26 godina ostali su bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje. Iz svog će džepa godišnje izdvajati oko 4 tisuća kuna. Alternativa je vjenčanje i zdravstveno osiguranje po bračnom partneru, pod uvjetom da  i on(a) nije student s 26 ili više godina...

Ta – za studentski standard značajna promjena – objavljena u Narodnim novinama još 28 lipnja - prošla je u okrilju ljeta  nezapaženo, sve dok na kućnu adresu studenata nisu počele pristizati obavijesti o novim pravilima zdravstvenog osiguranja. Naime, područne služba HZZO-a trebale su utvrditi ispunjavaju li  studenti stariji od 26 godina uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi (primjerice, kao članovi obitelji preko supružnika) ili postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci).

Riječki Novi list javlja da su se nezadovoljni studenti - budući „samoplatioci“  po  novim pravilima zdravstvenog osiguranja HZZO-a - obratili njihovoj redakciji koja je objavila intervju sa Svenom Palom, predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci: “Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova (roditeljske) obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1.srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće. Alternativa je bračna zajednica, jer nakon 26 godine pravo na besplatno zdravstveno moći će ostvariti samo putem bračnog partnera. ..Još je veći apsurd,  što redovni studenti zapravo nemaju nikakva prava, jer zbog studija ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, kao ni registrirati se kao nezaposlena osoba.

Novi list od 22. kolovoza, nadalje prenosi izjavu riječke prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Snježane Prijić Samaržija koja kaže  da se radi o odredbi o novim pravilima HZZO-a koja je tek stupila na snagu i velik broj studenata još nije upoznat s njom. Stoga Sveučilište najprije mora provjeriti o čemu se radi te će se zatražiti objašnjenje Ministarstva zdravlja te potom zatražiti i mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se novonastali studentski problem riješio.

Prenosimo i  izjavu od 22. kolovoza koju je portal Indeks uspio „iscijedio“ iz HZZO-a: "Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju („Narodne novine“ 80/13.) nije predviđena posebna osnova osiguranja kojom bi redovitim studentima koji su navršili 26. godinu života, a do toga roka nisu završili redovito školovanje, bilo omogućeno i nadalje ostvarivanje statusa i prava u obveznom zdravstvenom osiguranju na teret sredstava državnog proračuna RH.
Stoga redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje po sili Zakona kada navrše 26 godina, te je potrebno da područne službe HZZO-a utvrde da li ispunjavaju uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi osiguranja (primjerice, kao član obitelji preko supružnika) ili su se obvezni osigurati u skladu s člankom 13. navedenog Zakona kao osigurana osoba, odnosno postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci).
Samoplatioci su obvezni plaćati doprinos od prvog sljedećeg dana od kada su izgubili prethodno osiguranje, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci. Mjesečni iznos je oko 360,00 kn.
Stoga su područne službe HZZO-a dužne o navedenome obavijestiti studente koji su napunili 26 godina, te ih pozvati da reguliraju svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju", stoji u odgovoru koji je Index dobio iz HZZO-a.

 

A što na sve to kažu studenti?  Oglas redovne studentica: „Tražim gospodina, dobrog srca i s osnovnim zdravstvenim osiguranjem za sklapanje braka“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.