Traži se novo rješenje:studentima 8 godina besplatno zdravstveno?


ministar Željko Jovanović

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Traži se novo rješenje:studentima 8 godina besplatno zdravstveno?

Ministarstvo obrazovanja će predloži izmjenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kako bi svi studenti imali pravo na besplatnu zdrav¬stvenu zaštitu u trajanju od „8 godina od trenutka upisa na studij“, umjesto „do 26. godine života“

 

Novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju ( NN br 80 od 28. lipnja)  želi sankcionirati one koji predugo studiraju  -  iz vlastitog će džepa plaćati obvezno zdravstveno osiguranje.


No, zakonodavac je učinio propust  odredivši životnu dob od 26 godina  kao kriterij. Time su diskriminirani oni studenti koji  zbog objektivnih okolnosti (bolest) nisu pravovremeno završili studij ili su na studij krenuli nakon što su jedno vrijeme bili zaposleni.

 „Ja sam imala prometnu nesreću gdje me je zgazio auto na pješačkom prijelazu. Slomio mi je nogu i lubanju s mojih 20 godina, studiranje mi je stavljeno u mirovanje 3 godine. Imam 26 godina i još malo do kraja, ali nisam završila faks. I sada moram plaćati zdravstveno jer, što, - zabušavala sam?!” -  žali se čitateljica Jgalt (portal index.hr,  22.8.2013.)

“Evo ja imam 30 godina i redovno studiram po bolonji, ali sam fakultet upisala sa 26 godina. Prije toga sam bila u radnom odnosu i upisom na faks osigurala sam se preko faksa što mi sad ukidaju taman na zadnjoj godini. Neka mi ovi koji misle da ja i ostali poput mene muzemo državu objasne zašto sam ja studentica drugog reda u odnosu na moje kolegice s godine koje imaju npr. 24 godine. I one i ja imamo potpuno iste obaveze na studiju, ali prava očito ne....” -  žali se čitateljica SanjaZg8 (portal index.hr,  22.8.2013.)

Zakonske izmjene  po kojima  redovni studenti stariji od 26 godina nemaju više pravo na besplatno zdravstveno osiguranje putem visokoškolske ustanove u kojoj studiraju – objavljene su u Narodnim novinama 28 lipnja. Te su promjene pod  okriljem ljeta  prošle  nezapaženo sve dok na kućne adrese studenata nisu počele pristizati  obavijesti o novim pravilima zdravstvenog osiguranja. Naime, područne služba HZZO-a trebale su utvrditi ispunjavaju li  studenti stariji od 26 godina uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi (primjerice preko supružnika) ili postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci).

Tada su studentske organizacije  putem medija napravili pritisak na oba nadležna ministarstva - Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministar obrazovanja Jovanović je najprije ustvrdio: “Zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali činjenica je da bi bilo dobro da do 26. godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira, a programski ugovori koje smo potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju. Prema tome, naš je poticaj studentima da svoje fakultete završe puno prije nego je to bila praksa u proteklom periodu".

No, ubrzo je ministar Jovanović prihvatio argumentirane pritužbe studenata i založio se za izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi svi studenti imali pravo na besplatnu zdrav­stvenu zaštitu u trajanju   „8 godina od trenutka upisa na studij“, umjesto  „do  26. godine života“ .

 

U nastavku prenosimo Priopćenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 22. kolovoza 2013. godine: :

„Vezano uz izmjenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju izvješćujemo kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović o ovoj temi već danas razgovarao s ministrom zdravlja prof. dr. sc. Rajkom Ostojićem te je dogovoreno da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložiti izmjenu Zakona kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od trenutka upisa na studij.

 

Općenito, Ministarstvo znanosti smatra da je nužno da se na razini Republike Hrvatske potiče završavanje studija u roku.

 

No, Republika Hrvatska - kao i Europska unija - istovremeno želi poticati visoko obrazovanje svojih građana starijih od 25 godina. To moramo napraviti kako zbog njihove zapošljivosti, tako i zbog pozitivnih utjecaja koje visoko obrazovana radna snaga ima na ukupno gospodarstvo. S tim ciljem Ministarstvo od 2012. godine kroz projekt pilot programskih ugovora financijski podupire otvaranje studija za građane starije od 25.

 

Budući da nam je skrb o zdravlju studenata od iznimne važnosti, pri reguliranju tog prava svakako im treba biti omogućena i adekvatna zdravstvena zaštita, ali i uzeti u obzir pravo studenata na prekid studija zbog opravdanih razloga (trudnoća, bolesti i sl.).

 

MZOS smatra da određivanje dobne granice od 26 godina za redovite studente  u kojoj prestaje vrijediti zdravstveno osiguranje nije prihvatljivo.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.