Najavljen štrajk liječnika: tržište rada i/ili Hipokrat?


dr.Ivica Babić Izvor: www.hlk.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Najavljen štrajk liječnika: tržište rada i/ili Hipokrat?

Korisnike javnog zdravstvenog sustava čeka pakleni rujan. Prvo- u rujna kreću radikalne promjene u sustavu upućivanja pacijenata iz primarne u konzilijarnu i specijalističku zdravstvenu zaštitu te bolničko i ambulantno liječenje. Drugo-štrajk!

 

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić: “...deblji kraj će izvući građani. Štrajk ćemo pokrenuti u trenutku kad to bude najneugodnije za poslodavce, a nama najpovoljinije”. (Izvor: portal Dnevnik.hr/Nova TV od 19. kolovoza)

Sad je izvjesno. Korisnike  javnog zdravstvenog sustava čeka pakleni rujan. Prvog dana mjeseca rujna kreću radikalne promjene u sustavu upućivanja pacijenata iz primarne u konzilijarnu i specijalističku zdravstvenu zaštitu te bolničko i ambulantno liječenje. Liječnici obiteljske medicine i ostali „primarci“  dobivaju drastično izmijenjenu ulogu  u uvjetima kada im je HZZO srezao mogućnosti a pacijenti i dalje očekuju previše od javnog zdravstva, nespremni da iz vlastitog džepa financiraju zdravstveni nadstandard.

I upravo su to čekali sindikati liječnika i medicinara pa će u takvim okolnostima krenuti u štrajk (Babić: “Štrajk ćemo pokrenuti u trenutku kad bude to najneugodnije za poslodavce… i trajat će do ispunjenja  zahtjeva”).

Zbog toga je jučer – nakon samo15 minuta - propao formalnopravni čin mirenja između Vlade (država incl JLS je najveći poslodavac u zdravstvu!) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) te Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT). Sindikalni čelnici najavljuju da će kroz narednih 10 do 15 dana u štrajk ući 45.000 medicinskog osoblja (70% svih medicinara Hrvatske?!).

Kompromisu skloniji pokazao se treći sindikat SSZSSH (Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi), koji se neće pridužiti štrajku već bi trebao nastaviti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru. Njih je ministar  Ostojić  najavio za 5-7 dana.

 

Sve je to dobrano uzdrmalo cehovsko poimanje lojalnosti profesiji pa se liječnik-sindikalist Babić  obrušio na liječnika-ministra Ostojića: "Vlada je pokazala svoje licemjerje. Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju”   Izvor: portal Dnevnik.hr/Nova TV od 26. kolovoza. 

Ministar zdravlja je odbacio  Babićeve optužbe te je  neuvijeno izrekao ono što se do tada samo dalo naslutiti,  postoje dva različita sporazuma a HLS je na mala vrata nastojao vratiti izgubljeno: "Sindikati su inzistirali na nekim točkama i definirali sporazum koji bi de facto bio mini Kolektivni ugovor. To ne možemo napraviti, za to nismo imali ovlasti", naglasio je Ostojić i podsjetio da je u studenome 2011. sklopljen kolektivni ugovor koji je nakon toga  u 4 navrata pravosudnim putem proglašen nezakonitim i ništetnim.“Kada smo dobili rješenje suda u roku 24 sata smo sazvali sve sindikate i ponudili jasna rješenja. Da to nismo napravili i sestre i liječnici koji su u lipnju dežurali dobili bi samo golu plaću, znači 50 do 70 % manje", naglasio je Ostojić. Ustvrdio je da rješenje koje su  sindikalisti sada  ponudili bilo skoro pa protuzakonito. "Idemo i dalje sve po zakonu. Ovo nije borba države i sindikata, ovo je pitanje pravne države", rekao je ministar Ostojić.

 

Od sindikalnih zahtjeva i povoda za štrajk–  najjasniji je formuliran onaj o prekovremenom radu; odnosno, da se prestane s pritiskom na  liječnike koji su tražili svoje pravo i ne pristaju raditi više od 48 sati tjedno.

 

Tim je povodom Ministarstvo zdravlja jučer (26.kolovoza) izdalo priopćenje u kojem se istiće  da je štrajk legitimno pravo i da će bolničke uprave poštivati prava liječnika - koji su na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata povukli suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno. No iz Ministarstva zdravlja poručuju i da će poduzimati sve mjere kako bi se građanima osiguralo nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.Tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, promijenit će se organizacija rada, uz poštivanje zakona i propisa. Ministarstvo zdravlja je još objavilo podatke po bolnicama - o broju liječnika koji su povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno - kako bi se korisnci  usluga javnog zdravstva mogli pripremili na otežane okolnosti.

Stanje 26.08.2013.* Priopćenje Ministarstva zdravlja:  bolnice u kojima  se mogu očekivati "uska grla" jer je dio liječnika  povukao suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati:

 • Slavonija:  44% liječnika povuklo suglasnost za rad duži od 48h/tjedno - 9 bolnica,
 • Dalmacija:  36%  liječnika povuklo suglasnost za rad duži od 48h/tjedno - 5 bolnica,
 • Istra i Primorje:  20% liječnika povuklo suglasnost za rad duži od 48h/tjedno - 3 bolnice, 
 • Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska:   19%  liječnika povuklo suglasnost za rad duži od 48h/tjedno - 17 bolnica **)

 

Stanje 26.08.2013.* Priopćenje Ministarstva zdravlja:  u rujnu se uvodi   smjenski rad/turnusi u bolnicama:

 • KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu,
 • KBC Osijek,
 • KBC Split,
 • OB Zadar,
 • OB Šibenik,
 • OB Karlovac,
 • OB Bjelovar,
 • OB Čakovec,
 • OB Sisak,
 • OB Koprivnica,
 • OB Vinkovci.

 

Stanje 26.08.2013.* Priopćenje Ministarstva zdravlja: bolnice u kojima su okolnosti redovne jer ni jedan liječnik nije povukao suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati:

 • Klinika za ortopediju Lovran,
 • Klinička psihijatrijska  bolnica Vrapče
 • Županijska bolnica u Varaždinu,
 • Županijska bolnica u Novoj Gradiški
 • Županijska bolnica u Kninu,
 • Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama,
 • Specijalna bolnica u  Novom Marofu.*)  Napomena:  stanje na dan 26. kolovoza 2013. u kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama  u kojima je    vlasnik  država i županije (čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na državu)

**) Napomena:  nedostaju podaci za bolnice čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica „Sveti Duh“, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin, te većina specijalnih bolnica.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.