Komentar seoske liječnice: Jedva čekam da postanem bog i batina zdravstvenog sustava s velikim izgledima da dobijem batina od prezadovoljnih korisnika


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Komentar seoske liječnice: Jedva čekam da postanem bog i batina zdravstvenog sustava s velikim izgledima da dobijem batina od prezadovoljnih korisnika

Od 1. rujna radikalno se mijenja uloga liječnika obiteljske medicine. HZZ-o na njih prebacuje teret „gate keepera“ a samim tim i sraz sa nezadovoljnim pacijentima koje obiteljski liječnici moraju što više držati u jeftinijoj primarnoj zdravstvenoj skrbi i što manje upućivati u znatno skuplju sekundarnu i tercijarnu razinu zdravstvene zaštite.

Iz Večernjeg lista od 24. kolovoza, prenosimo pismo čitateljice, liječnice primarne zdravstvene zaštite, pod naslovom  > Jedva čekam da postanem bog i batina zdravstvenog sustava<. Ona je uočila nesrazmjer između obveza i  resursa koji su joj na raspolaganju da te obveze izvrši ("Tobože, dali su nam vlast u ruke - odgovorni za sve, bez stvarnog utjecaja na bilo što.."). Shvatila je da će se obiteljski liječnici  nakon 1. rujna naći  u „škarama“. S jedne strane  je HZZO-a koji liječnicima pripušta novac (ubran od građana/zaposlenika koje zakon prisiljava da obavezno plaćaju doprinos za zdravstveno) ali HZZO i usteže taj isti novac ako se ne pridržavaju njegovih pravila!  S druge strane su pacijenata koji liječnika mogu tužiti. Ne samo novim „pravilima igre“ koje diktira HZZO od 1. rujna već  i pravilima zaštite potrošača (a pacijenti jesu potrošači !) koja  su ustaljena u EU  (a  Hrvatska je njena članica od 1. srpnja) - otvara se  Pandorina kutija sudskih tužbi liječnika. Za slučaj da obiteljski liječ­nik ne odobri neku zdravstvenu uslugu, a poslije se ispostavi da je bila potrebna za rano otkri­vanje bolesti, odgovornost je na obiteljskom liječniku i zato on mora biti svjestan posljedica svoje odluke.

 

 

> Jedva čekam da postanem bog i batina zdravstvenog sustava< Iz Večernjeg lista od 24. kolovoza, prenosimo pismo čitateljice, liječnice u primarnoj  zdravstvenoj  zaštiti:

 

„Ushićena sam kad čujem i čitam kako je HZZO-jot odlučio nas doktore na prvoj crti zdravstvene bojišnice prometnuti u apsolutne vladare zdravlja i bolesti hrvatskog puka.

 

Moja je sreća tim veća jer smo dosad uglavnom bili pisari, prometnici - i uopće jedni niškoristi tipovi, nesmiljeno korumpirani od farmaceutske mafije - o'š penkalom, o'š kalendarom.

 

Prodavali zjake, prosječno dnevno 8-12 sati nerada i krali na sve strane. Krali vrijeme svojim familijama, krali od svog sna (dežurajući od jutra do sutra), potkradali svoje zdravlje radeći bolesni, otimali po 7 dana tzv. godišnjeg odmora (koji smo morali odraditi isto takvom otimaču jer je on radio nama).

 

Dakle, godinama smo uporno i nemilice krali sami od sebe i svoga života. A takvo ponašanje treba najoštrije kazniti! I konačno - našli su način: pozatvarati ordinacije i ne puštati liječnike dok ne odsluže kaznu društveno korisnim radom. Netko guli krumpire, a nekome oguliše kožu s leđa.

Ali ovi s prve crte su naučeni  na sve i spremni su za najnoviju reformu zdravstva. Tobože, dali su nam vlast u ruke - odgovorni za sve, bez stvarnog utjecaja na bilo što.

 

Optimalan smo medij za 400 kn bonusa i kaznu od 6000 kn. Usrdno molim odgovorne, s obzirom na to da ste angažirali Francuze da nam urede bolnički sustav, namaknite još koju stotinu tisuća eura i platite francuske čuvare vrata da provedu najavljeni plan. Uvjerena sam, za pet bi dana pobjegli glavom bez obzira. E, baš zato jedva čekam da postanem bog i batina zdravstvenog sustava, s velikim izgledima da dobijem batina od prezadovoljnih korisnika. Batina HZZ-jota mi je zajamčena. Za sve nuspojave obratite se svom liječniku. U potpisu  Dr. med. Z. P. iz Slavonije „

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.