Liječnička pogreška: odštetu plaća država kao vlasnik bolnice


http://dominicpitra.bloger.index.hr/default.aspx

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnička pogreška: odštetu plaća država kao vlasnik bolnice

Velika novost je izvansudska nagodba u postupku zbog liječničke pogreške. Država je pristala isplatiti akontaciju obitelji Pitra.

 

Mali Dominic Pitra kao i njegova obitelj žrtve su nepo­pravljive liječničke pogreš­ke  u rodilištu KB Merkur. Šest godina nakon tog događaja sudski je postupak okončan izvansudskom nagodbom. Nagodba u Centru za mirenje Hrvatske odvjetničke komore postupku  zbog liječničke pogreške – je velika novost. Država će kao osnivač (vlasnik) bolnice,  u roku od 30 dana, obitelji Pitra uplatiti predujam 1.000.000 kuna:   

  • 440.000 kn odštete roditeljima na ime duševnih boli zbog teškog invaliditeta djeteta,
  •   75.000 kn odštete Dominicovoj sestri,
  • 335.000 kn odštete zbog povrede prava Dominicove osobnosti,
  • 150.000 kuna odštete Dominicu na ime naknade za tuđu pomoć i njegu za razdoblje od rođenja 2007. godine do sklapanja nagodbe.

 

Obitelj Pitra je sudskim putem tražila ukupno 3,7 milijuna kuna odštete. Nakon što postupak postane pravomoćan, dječakovi će roditelji od države, bolnice i dvojice liječnika dobiti razliku do dosuđenog iznosa a sada dobiven  predujam uračuna će se u konačni iznos odštete koji bude dosuđen pravomoćnom presudom u parnici. Obitelj Pitra nagodbom se odrekla prava na zatezne kamate na predujam.

 

“Nagodba je jako velika stvar za nas, još ne možemo u to vjerovati s obzirom na to što se sve dogodilo i kako je išlo... I sretan sam i tužan, ako me razumijete. Taj iznos olakšat će nam život, ali tužan sam jer se ovo nije trebalo dogoditi. Ja bih rado darovao ovih milijun kuna da naše dijete može biti zdravo, ali tako je kako je “– kazao je Dominicov otac Vanja Pitra za Večernji list od 29. kolovoza.

 

Dominic je danas šestgodišnjak  sa stopostotnim invaliditetom,  ne čuje, ne vidi, nepokretan je, ne može samostalno držati glavicu i ima čak 57 dijagnoza. Neophodna mu  je  24 satna njega.

 

Uz izuzetno stresno suđenje, obitelj Pitra je prolazila  Kalvariju i izvan sudnice.  Između ostalog,  prijetila im je  tužba za de­ložaciju  iz stančića od 30-ak kvadra­ta.  No, Grad Zagreb je odustao od tužbe i sklopljena je  na­godba kojom je prihvaćena njihov status zaštićenog najmoprimca. Pored Dominica imaju i mlađu djevojčicu.

 

Podsjetimo: obitelj Pitra je pokrenula sudski proces protiv  gineko­loga Predraga Đurića i Ive Balenovića. Oni su optuženi za nestručno vođen porod Jasmine Križančić Pitra, u zagrebačkoj bolnici Merkuru u ljeto 2007.godine.  Liječničke pogreške  dovele su do teških neuroloških oštećenja djeteta. To su potvrdili sudski vještaci Josip Škavić i Josip Đelmiš  koji su u nalazu naveli da je teško oštećenje djetetova zdravlja posljedica nestručno vođenog porođaja. I služba za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja navela je da se dogodio niz propusta u organiziranju porođaja.

 

Obitelj Pitra su zastupali  odvjetnici Branimir Tuškan i Vesna Kovačević Fras. Oni su 2012. godine – pet godina nakon presudnog događaja i Dominicova rođenje – uložili zahtjev za mirenje u Centru za mirenje Hrvatske odvjetničke komore,   svjesni da bi mogle proći godine dok obitelj na sudu ne dobije odštetu.

Nagodbu o isplati milijun kuna akontacije.je u ime države sklopilo zagrebačko općinsko državno odvjetništvo. Za tuženu državu je - zbog visokih kamata- isplativije nagodbom rješavati sporove za koje je izvjesno da će ih izgubiti. Dominikovoj obitelji, pak trebaju novac čim prije zbog visokih troškova liječenja i zato što je dječaku potrebna njega 24 sata dnevno.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.