Transfer liječnika u političare profesionalce: dr. Božo Petrov gradonačelnik Metkovića


psihjatar Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Transfer liječnika u političare profesionalce: dr. Božo Petrov gradonačelnik Metkovića

„Nije normalno što u školama i zdrav­stvenim ustanovama, koje su državne institucije, ravnatelji i školski odbori imaju apsolutno diskrecijsko pravo u zapošljavanju… To su postala mjesta za uhljebljivanje podobnih kadrova“– ovo je jedna od izjava mladog metkovskog gradonačelnika Bože Petrova koja doduše nije isključivo povezana s gradom Metkovićem  – ali govori o namjeri mijenjanja pravila igre i backgroundu  izbornih pobjednika.

Naime, ovogodišnji su lokalni izbori u Metkoviću iznjedrili još jedan transfer liječnika u profesiju političara.  Jednog od najdugovječnijih gra­donačelnika u Hrvatskoj Stipu Gabrića Jamba, nakon 16 godina s vlasti je  skinuo  mladi psihijatar Božo Petrov (34), donedavno liječnik u KB Mostar i predavač na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Dr. Petrov se za gradonačelnika Metkovića  kandidirao ispred  „Mosta“,   nezavisne liste koja se tek prije svibanjskih izbora  regi­strirala  kao stranka. SDP i HDZ nisu u Metkoviću jake stranke a glasači su bili zasićeni dotadašnjim dugogodišnjim gradonačelnikom  Jambom  - stoga se pojavio prostor za djelovanje novih snaga.

„Iza njih nije bila stranka, već čitav pokret, kao kada je HDZ pobijedio 1990. Tako je bilo i u Metkoviću na iz­borima 2013.  Danas SDP i HDZ nisu u Metkoviću jake stranke…a ljudima je bio pun kufer Jamba. Pojavila se ta ekipa iz „Mosta“, koji su se ranije uglavnom bavili kul­turnim događajima. Stekli su velike simpatije ljudi, međutim, njih je na površinu izbacilo veliko nezadovolj­stvo Jambom koji je svima sve obećavao a mnogo obećanja nije ispunio“ (Večernji list 310813)

 

 „Most“ je okupio brojne, uglavnom mlade i obrazovane ljude te mostarske studente. Predizbornu su kampanju vodili putem društvenih mreža i novih medija. Izjavljivali su da ih ideologija ne zanima i da  za njih ne postoji lijevo ili desno: „jer Metković može ići jedino gore ili padati dolje…Prije svega treba promijeniti pravila igre, izbaciti pogodovanja i posredovanja te priliku pružiti sposobnima i nekorumpiranim ljudima….Nismo osvojili vlast da bismo se ljudima svidjeli, već da bismo nešto napravili za svoj grad. Nas ne zanima osvojiti novi mandat za 4 godine. Želimo očistiti situaciju i stvoriti temelj kako bi Metković bio grad u kojem će se pokrenuti gospodarski razvitak  i u kojem će  poduzetnici­ otvarati nova radna mjesta.“ (Večernji list 310813).

Metković ima 3.000 nezaposlenih. U ekipi Bože Petrova su i prije izbora  bili svjesni koji je najvažniji zadatak što ih čeka jer  su i sami imali  problema s pronalaskom posla…A i supruga novog gradonačelnika, majka 3 djece i nastavnica razredne nasta­ve, radi na zamjeni, a o stalnom poslu još uvijek može samo sanjati….

 

Kakve su ocjene novom gradonačelniku Metkovića dali sugrađani  i politički konkurenti -  nakon   prvog tromjesečja na vlasti - prenosimo iz  Večernjeg list od 31.kolovoza:

 

 „Bilo je podosta psihijatara u politici, znamo kako su neslavno prošli, kao i oni koji su im vjerovali. Tako će neslav­no proći i Božo Petrov kao i oni koji mu vjeruju... Ta se skupina, koja je došla na vlast ne znam ni sam kako, ne snalazi…. Petrov je veliki šminker bez pokrića“ - kaže izborni gubitnik Jambo.

 

 „Unijeli su novu energiju, ljudi su se počeli na pozitivan način zanimati za politiku. Svi želimo da se nešto promijeni, da život u Met­koviću bude kvalitetniji… Ekipa iz "Mosta" drukčija je od drugih, politika ih (još) nije iskvarila…“ – kažu ulični analitičar lokalnih političkih prilika.FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.