(Ne)dostupnost zdravstvene skrbi u Metkoviću: sukob starog i novog


Metković (Izvor: wikipedia.org)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

(Ne)dostupnost zdravstvene skrbi u Metkoviću: sukob starog i novog

Tradicionalna, ruralna solidarnosti podrazumijeva da ako si na položaju  pomogneš “svom” čovjeku,   u što spada i “sređivanje“ doktora ili prijevoz službenim vozilom do bolnice. No (politička) vremena se mijenjaju.

 

Novi gradonačelnik Metkovića (liječnik Božo Petrov) kazneno je prijavio svog prethodnika Jamba zbog nepropisnog korištenja službenog vozila i milijunske štete za grad Metković. Stipe Gabrić Jambo uzvraća da se nije okoristio te da  "ni kavu nije popio" na račun grada, da se radi o medicinskom prijevozu potrebitih građana do Splita i Zagre­ba. Službeni je vozač i vozilo u vrijeme gradonačelnikovanja Stipe Gabrića Jamba,  vozio brojne Metkovce u potrebi, na kemoterapije i operacije – za zdravstvenu skrb koja  Metkovcima nije dostupna u njihovu gradu.

Zbog iste stvari se i prije dvije godine digla velika medijska prašina. No, bilo je tada predizborno vrijeme pa se činilo kao da je “sređivanje“ doktora i druge vrste  pomoći građanima u velikim životnim potrebama - neosporiv izborni  kapital u dolini Neretve.

“Ne postoji ni jedan čovjek u 10. izbornoj jedinici koji je bio bolestan i koji mi se obratio da mu nisam dao auto ili sredio u mog rođaka ili doktora Bušića na “Svetom Duhu” ili nekog drugog doktora, jer nažalost mi smo socijalna država, ali nedajbože da vas zaboli - ako nemate vezu, ne možete otići do doktora, možete umrijeti doma” - rekao je tada Stipe Gabrić Jambo u sklopu svoje predizborne kampanje.

Na tu njegovu izjava obrušili su se liječnici: „Bilo koja osoba koja dođe s ulice u bolnicu, na hitni prijam, dobit će punu, stručnu i pravodobnu uslugu. To vrijedi za sve, nikakve veze i mito nemaju mjesta u ovoj priči, a gospodinu Jambi mogu poručiti da je svaki pošten čovjek, ako ima takva saznanja, dužan DORH-u prijaviti da je nudio mito ili da ga je primio – odgovorio mu je tada  prof. dr. Božo Bota, predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u KBC-u Split. (www.slobodndalmacija.hr 15.11.2011.)

A onda su se u medijima oglasili građani i stali braniti Jamba (www.slobodndalmacija.hr 15.11.2011.) 

 

Pacijentica Vesna Mišur, Metković: “Sve najbolje o Jambu. To je jedan divan čovjek, koji je meni kao samohranoj majci puno pomogao u  mojoj teškoj bolesti. Od 2002. godina bolujem od karcinoma, a 4 od toga, otkako mi je HZZO uskratio putne troškove za odlazak na kemoterapije u Zagreb, svaki put me vozio službeni vozač i vozilo Grada Metkovića. Ne znam kako bih mu zahvalila. Nažalost, ova naša država nije socijalna i ja zaista ne znam kako bih ovo sve prebrodila da mi naš gradonačelnik nije izišao ususret”.

Pacijentica Ljubica Ćubela Metković: “Imam samo riječi hvale za našega Stipu. Kada sam mu se obratila za pomoć, odmah mi je pomogao. Osigurao mi je prijevoz u odlasku i povratku do Zagreba. Osim toga pomogao mi je da prije dođem na red za pregled jer sam imala velike gastroentereloške tegobe, naime bolujem od akutnog kolitisa. Kada moram ići na kontrolu, ja ga samo telefonom nazovem i on kaže: >Teta Ljube, čekat će vas vozač ispred zgrade> Velika mu hvala.”

Pacijent Ivo Mijić, Metković: “Nakon što sam 2008. godine imao tešku prometnu nesreću na motoru, ostao sam invalid s 800 kuna invalidnine mjesečno. U bolnici u Dubrovniku sam preživio 3 kliničke smrti i nitko od doktora nije mogao vjerovati da ću preživjeti. Stipe Gabrić Jambo me posjećivao u bolnici, pomagao mi i novčano, osigurao prijevoz na rehabilitaciju u Kalos u Veloj Luci...”

Svih  16 godina na poziciji gradonačelnika Metkovića, Stipe Gabrić Jambo  je vodio populističku politiku. Po njemu - smisao politike je služiti ljudima. U vrijeme njegova gradonačelničkog mandata, gradski automobil i službeni vozač na raspolaganju su bili bolesnima iz čitave doline Neretve koji su  morali hitno otići na pregled ili hospitalizaciju najčešće u Zagreb. Često se znalo dogoditi da se i po nekoliko bolesnika ukrca u službeni automobil…

Slično je i sa mandatom Stipe Gabrića u Saboru.  Na primjedbe da je u cjelokupnom mandatu saborskog zastupnika samo dvadesetak minuta govorio u saborskim raspravama, Jambo je ustvrdio da se potiho borio za neretvanskog čovjeka, bilo podizanjem otkupne cijene mandarina bilo različitim oblicima pomoći potrebitima, u što spada i “sređivanje“ doktora ili prijevoz službenim vozilom  do bolnice.

No (politička) vremena se mijenjaju. Proljetos je Jambo izgubio lokalne izbore. Nakon 16 godina s vlasti ga je skinuo  mladi psihijatar Božo Petrov (34), donedavno liječnik u KB Mostar i predavač na Medicinskom fakultetu u Mostaru.  Jedan od prvih poteza nove lokalne vlasti je  podizanje kaznene prijave protiv Jamba  zbog nepropisnog korištenja službenog vozila i milijunske štete za grad Metković.

U međuvremenu  državna zdravstvena administracija  počinje pronalaziti sustavna rješenja koja bi zdravstvene usluge trebala učiniti dostupnijima onim građanima Hrvatske – kao što su to Metkovci -  kojima određeni oblici  zdravstvene skrbi   nisu  dostupni u njihovom mjestu.

Tako je prije godinu dana (01.09. 2012.) krenuo  projekt eNaručivanje  a  za „presjecanje vrpce“ je ministar zdravlja tada odabrao Donji Lapac koji je 100 kilometara udaljenom od prve bolnice. Da bi se na­ručili u najbližu bolnicu u Gospiću, pacijenti su iz Donjeg Lapca  morali krenuti autobusom u 5 ujutro  a vraćali bi se tek u 16 sati popodne, utrošiti 12 sati svog vremena i potrošiti  120 kuna za prijevoz.   eNaručivanjem se procedura svodi na 3 minute „od kuće“. Time se smanjuje   diskriminacija koju stanovnici izoliranih i udaljenih područja u Hrvatskoj trpe u zdravstvenoj skrbi   omogućava se  pravednija i dostupnija zdravstve­na  zaštita svih građana.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.