*Svjetski dan vida: vizir kao u „Zvjezdanim stazama“ za slijepe


VISOR ( Izvor:www.technovelgy.com)

Autor/Izvor: SUPRA, IZVOR geordi.jpg

Objavljeno: 10.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Svjetski dan vida: vizir kao u „Zvjezdanim stazama“ za slijepe

SENSORY DEVICE uređaj je razvijen na sveučilištu u Jeruzalemu, a za svoj rad koristi zvukove koji akti­viraju vidni dio korteksa slijepe osobe i tako joj omogućavaju "gledanje".

 

Ljubitelji "Zvjezdanih staza" pamte ulogu slije­poga inženjera LaForgea koji vidi zahvaljujući viziru na svojim očima. Sada će i u svakodnevnom životu nešto slično moći koristiti slijepe i slabovidne osobe. Znan­stvenici sa Sveučilišta u Jeruzalemu osmislili su uređaj Sensory Substitution Device (VISOR) koji se koristi zvukom kako bi ušao u vidni dio korteksa slijepe osobe i tako joj omo­gućio da "vidi".

„ Uređaj je to koji s pomoću posebnih algoritama vizualne podatke koje prima pretvara u zvuk. Osoba koja se njime koristi za vrlo kratko vrijeme može naučiti interpretirati zvukove koje dobiva od ure­đaja i na taj način određivati oblik i položaj ljudi i predmeta oko sebe, pa čak i čitati napisane riječi“ - rekao je dr. Amir Amedi, čovjek koji je razvio  uređaj (VISOR, akronim Visual Instrument and Sensory Organ Replacement)

 

*Svjetski dan vida (World Sight Day)

Obilježava se  drugog četvrtka u listopadu kako bi se usmjerila pozornost na globalno pitanje sljepoće i slabovidnosti te rehabilitaciju slijepih osoba. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u suradnji s Međunarodnom agencijom za prevenciju sljepoće, 2010. godine pokrenula je inicijativu “Vizija 2020: Pravo na vid” (Izvor: stampar.hr).  Problemi s vidom/poremećaji vida:

  • sljepoća (ne predstavlja samo potpuni gubitak vida, već i stanje u kojem je vizualno polje smanjeno na 20%, odnosno manje od toga) 
  • slabovidnost- stanje uobičajeno za starije ljude, iako se može pojaviti i kod mlađih (uzrokovano je genetičkim naslijeđem, traumatskim ozljedama i bolestima)
  • neraspoznavanje boja  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.