*Dan sjećanja na žrtve prometa: prevencija uz „pijane naočale“


“Pijane naočale” (Izvor: sbonline. net)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*Dan sjećanja na žrtve prometa: prevencija uz „pijane naočale“

U svakoj četvrtoj prometnoj nesreći jedna osoba izgubila je život a alkoholizirani  su vozači samo u jednoj  godini**  na hrvatskim cestama  usmrtili  62 osobe.  Jedan od načina  da se ublaži ovakva crna statistika je edukativnu akciju u  autoškolama u kojoj se polaznici susreću s tzv. pijanim naočalama. 

To su  naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju. Pogled kroz  „pijane  naočale “ stvara dojam  kako je to voziti pod utjecajem alkohola. Osobi koja stavi “pijane naočale” sužava se  vidno polje  i ona  stječe iskustvo  kako  vid funkcionira pod utjecajem alkohola.  „Pijane naočale“ simuliraju od 0,8 do 1,5 promila alkohola u krvi.

Hrvatski autoklub u sklopu obilježavanja godišnjice službe pomoći na cesti, povremeno provodi još jednu prometno-preventivnu akciju u kojoj građani  mogu iskusiti kako alkohol utječe na vožnju. Radi se o jedinstvenom iskustvo  u  automobilu-simulatoru prevrtanja prilikom  slijetanja s ceste. I ta tehnika uključuje „pijane naočale“.

*Dan sjećanja na žrtve prometa
obilježava se treće nedjelje u mjesecu studenom.  Tradicija obilježavanja sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR). 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli (UN) su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

 

**Izvor: Darko Grac , Odjel sigurnosti cestovnog prometa, za 2011.g.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.