Danas počinje štrajk medicinara - pritužbe pacijenata na 0800 7999


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Danas počinje štrajk medicinara - pritužbe pacijenata na 0800 7999

Danas od  7 sati ujutro počinje štrajk u hrvatskim bolnicama koje će za vrijeme obustave rada raditi kao nedjeljom sa 20 -30 % uobičajenog pogona, što znači da će raditi  samo osoblje za održavanje službe za bolničke pacijente te hitne slučajeve.  U štrajku  će sudjelovati sve zdravstvene ustanove osim Zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja. Hitni prijemi, kao i hitna pomoć, ne smiju štrajkati pa će svi građani kojima u dane štrajka zatreba hitna liječnička intervencija, to i dobiti.

Štrajk je još 6. rujna  najavio Hrvatski strukovni sin­dikat medicinskih sestara i tehničara  (HSSMSMT) predvođen Anicom Prašnjak. Tada je  objavljena procjena da će štraj­kati oko 32.000 medicinskih sestara i tehničara, odnosno ukupno 46.000 zdravstvenih djelatnik.

Upute Kako da se pacijenti ponašaju u vrijeme štrajka  (Večernji list od 6. rujna)

Pacijent naručen na  kontrolu:

Ako nije hitno, neka se, poručuju štrajkaši, ne dolazi u bolnicu. Dođe li tko ipak, liječnik će procijeniti je li hitno ili ne


Pacijent  naručen za   specijalistički pregled:

Ako je hitno, liječnik će ga pregledati, a ako nije, odredit će mu se novi termin


Pacijent otprije leži na odjelu:

Tko je već primljen u bolnicu, nastavit će ležati i o njemu će se brinuti po režimu nedjeljnog rada


Pacijentu kojem je određenom terminu za  pretragu:

Pacijent bi trebao sam procijeniti jesu li pretrage hitne ili ne. Dođe li u bolnicu, odlučit će liječnik


Pacijent - hitan slučaj:

Hitna služba radi normalno i ne smije u štrajk pa se pacijenti primaju kao i svakog dana

Iz Liječničkog sindikata (HLS)  te Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara (HSSMSMT) poručuju da  građani kojima dolazak u bolnicu nije hitan, neka ga odgode. Na pitanje što da rade pacijenti već otprije naručeni za specijalistički pregled, pretrage ili kontrolu, Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara odgovara: - Svi koji znaju da nije hitno, neka ne dolaze. Ako netko ipak dođe, liječnici i sestre, koji će i u vrijeme štrajka biti na svojim radnim mjestima, razgovarat će s pacijentima i odlučiti je li nužna hitna obrada ili mogu pričekati da štrajk završi.

Dobra vijest je za pacijente da u  riječkom KBC-u štrajka neće biti. Radmila Belobrajdić Čahut, predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske, koji je sa 1200 članova najbrojniji u riječkom KBC-u – izjavila je za Večernji list od 13. rujna kako je njihov stav – da   granski kolektivni ugovor koji je na snazi, obzirom na okolnosti -  zadovoljava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.