Dopunsko zdravstveno: HZZO 70 Kn, konkurencija još niže


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dopunsko zdravstveno: HZZO 70 Kn, konkurencija još niže

Od sutra HZZO primjenjuje novu, jedinstvenu cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja od 70 Kn mje­sečno. Dosadašnji cjenik HZZO-ove  police dopunskog zdravstvenog  je  bio  50 i 80 Kn  za umirovljenike, te 80 i 130 Kn za zaposlene, ovisno o tome da li im je  plaća niža ili viša od 5.108 kuna.  Novom jedinstvenom cijenom HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja u potpunosti se pokriva sudjelovanje ("participacija") u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja koje bi inače osiguranik morao sam doplatiti prilikom korištenja primarne zdravstvene zaštite, bolničkog i ambulantnog liječenja, specijalističkih pregleda, dijagnostike i laboratorijskih usluga i dr.

Jedinstvena HZZO-ova cijena od 70 Kn mjesečno zamjenjuje 3 dosadašnje razine (50Kn, 80Kn, 130 Kn) te se tako ukida diskriminacija kupaca dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ujedno se nastoji pridonijeti pozicioniranju zdravstvenih usluga  kao kategorije odvojene od socijalne skrbi putem koje se treba davati potpora  potrebitima.

 

Kako bi  umirio svoje osiguranike, HZZO je 09. rujna  izdao Priopćenje:

„Kao što je već poznato, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je izmijenio cijene polica dopunskog osiguranja HZZO-a i one će iznositi 70 kuna mjesečno za sve kategorije koje su ugovorile policu, dakle godišnje 840 kuna.


Osiguranicima koji su unaprijed platili premiju obračunat će se pretplata i dobit će obavijest koliko ona iznosi te će za toliko moći umanjiti buduću obvezu plaćanja ili će im se izvršiti povrat novca, prema želji osiguranika.

Oni koji su ugovorili trajni nalog u bankama ili na obračunu plaće trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka, a od kada će to biti dobiti će obavijest putem medija i banaka u kojima su ugovorili trajni nalog.

Osiguranici koji su do sada imali pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koju plaća državni proračun Republike Hrvatske, njih oko 870.000 i dalje imaju pravo na besplatno osiguranje pod istim uvjetima kao i do sada.“

Svi HZZ-ovi osiguranici, a njih je 2,3 milijuna, koji imaju skloplje­ne police po starim cijena­ma od 50 do 130 kuna mje­sečno, u listopadu će dobiti obavijesti kako popunjavati uplatnice ili trajne naloge na novi iznos od 70 kuna

 

Iako je HZZO prilagođavao cijene, na tržištu već sad postoje opcije jeftinije od HZZO-ove. No, uz iznimku CZO-a, ostalima je nedostatak što koriste princip refundacije; pacijent mora prvo platiti trošak, a nakon dostave računa, osiguravatelj mu isplati naknadu na račun. Stoga je s aspekta korištenja kartice/police  kao sredstvo plaćanja (umjesto sustava refundacije troškova koje  prakticiraju ostali osiguravatelji) HZZO  uz CZO i dalje najpovoljniji.

 

U nastavku donosimo pregled cijena HZZO-ove konkurencije/mjesečni iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja (Izvor: vecernji.hr od 28. 08.2013.):

  • Basler osiguranje Zagreb:  90 Kn (pokriće troškova s A  i B liste lijekova) ili 75 Kn (neograničeno pokriće troškova ali samo s  A listom lijekova) ili   jeftinije od 75 Kn ako se istovremeno s dopunskim ugovori i dodatno/ dobrovoljno zdravstveno osiguranje.
  • Uniqua: od  89 Kn  naviše. Uniqa nudi model dopunskog osiguranja(pokriće troškova s A i B liste lijekova) ali uz uvjet da je dopunsko ugovoreno skupa s dodatnim zdravstvenim osiguranjem. Zasad nema mogućnost zasebnog ugovaranja police dopunskog osiguranja  
  • Croatia Osiguranje (CZO): od  55 Kn  naviše.  Za 55 kuna mjesečno pa naviše Croatia zdravstveno osiguranje pokriva i A i B listu lijekova.  CZO je uz HZZO  jedini osiguravatelj dopunskog zdravstvenog  kojem  je kartica sredstvo plaćanja, umjesto sustava refundacije troškova koje  prakticiraju ostali osiguravatelji.
  • Allianz:  cijena premije ovisi o životnoj dobi osiguranika a najniža premija je oko 30 kn mjesečno, odnosno 362 kn godišnje. No u Allianzu  nisu odgovorili jesu li time pokriveni troškovi lijekova samo s liste A ili obuhvaćaju i B listu.  Allianz primjenjuju sustav tzv. integralne franšize; osiguraniku nadoknađuju troškove, ako ukupno plaćena godišnja participacija premaši dogovoreni iznos od 200, 350 ili 500 kn.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.