*Tjedan kretanja: najudobnija hrvatska balerinka


Ledenko FB

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Tjedan kretanja: najudobnija hrvatska balerinka

Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative 'U gradu, bez mog automobila!" Tim povodom donosimo priču o nastanak prve hrvatske 'pametne' balerinke.

 

Balerinke su cipele koje ili obožavate ili mrzite. Mnogi muškarci tvrde da su balerinke najmanje privlačan komad u ženskoj garderobi. Ortopedi tvrde – balerinke nisu  zdrave, one su sredstvo za mučenje  ženskih stopala.

„Najgore je ako ste, nakon što ste dugo nosili štikle, na­glo odlučili početi nositi ba­lerinke. Skraćena musku­latura lista će vas boljeti, nepripremljeno stopalo vrlo će se brzo preopteretiti, javit će se bolovi u peti, vjerojatno će početi bolovi po tipu 'petnog trna' (ne radi koštanog izdanka, nego radi preopterećenja tetivne ploče stopala)... Po noći bi vas mogli  buditi grčevi u listovima.   Koža na peti bi mogla zadebljati ili lagano početi pucati. Radi promijenjenog načina opterećenja stopala mogu se javljati bolovi u zglobovima…

- Ako baš nikako ne možete bez balerinki, nemo­jte propustiti ujutro dobro is­tegnuti mišiće lista, zagrijati stopalo kružnim kretnjama i masažom, navečer dobro izmasirati namučena stopala, malo ich 'provaljati' na valjcima…. Kako biste se te­stirali na balerinke, pokušajte hodati na petama. Ako bez problema možete odići prednji dio stopala i prste od podloge, vjerojatno neće biti većih problema.“  (Ortoped Željko Markovac, intervju u Jutarnjem listu 100412).

No, ako  često ho­date bosi i stalno nosite nisku obuću, - nošenje balerinki neće imati značajnijih posljedica. A jedna od mogućnosti je i nabava „pametnih“ hrvatskih balerinki iz radionice Ledenko.

Te balerinke imaju specijalnu tabanicu, koja će sprečavati trošenje masnih jastučića na stopalu, što zapravo uzrokuje bolove u nogama. Tabanica je  ugrađena u kalup potpuno ravne cipele i prikrivena je  vizualnim trikom. Inovativna tabanica se sastoji od 2 dijela, od kojih je gornji napravljen od prirodne spužve s dodatkom aloe vere. Između gornjeg i donjeg di­jela nalazi se željezni umetak koji drži gib, odnosno formu cipele. Tabanica je deblja, pa je i stopalo na povišenom položaju od ravne podloge.


*Europski tjedan kretanja(mobilnosti)

obilježava se u sedmici  od 16. do 22. rujna.  To je manifestacija posvećena održivom kretanju. Od 2002. godine je financijski i politički podupire Europska komisija a promoviraju je i koordiniraju  3 organizacije: Eurocities, ICLEI - Local Governments for Sustainability i Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe. Cilj je podizanje svijesti građana - o štetnosti po ljudsko zdravlje, kvalitetu života i okoliš - postojećeg načina kretanja u gradovima te  uvođenje zdravih načina prijevoza u urbanim sredinama. Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative 'U gradu, bez mog automobila!', pokrenute u Engleskoj u cilju ograničenja motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza. 'Dan bez automobila' koji se održava 22. rujna je svojevrsna kulminacija i završnica Europskog tjedna kretanja.U Europskom tjednu kretanja 2013.  sudjeluje 6 gradova iz Hrvatske: Crikvenica, Ivanić-Grad, Karlovac, Ogulin, Pula i Šibenik.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.