*Dan prve pomoći: kome je sve ljetos HGSS pružao prvu pomoć


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan prve pomoći: kome je sve ljetos HGSS pružao prvu pomoć

U subotu je obilježen Svjetski dan prve pomoći. Tim povodom  izdvajamo  HGSS koji, za razliku od ostalih žurnih službi pomoći, čine gotovo isključivo volonteri. Gorska služba spašavanja (HGSS) pruža pomoć unesrećenima  samostalno ili u suradnji s Hitnom pomoći, policijom, vatrogascima, vojskom te  drugim javnim žurnim službama, ustanovama i institucijama…

Gorska služba spašavanja (HGSS) je neprofitna humanitarna služba javnog karaktera. Akcije spašavanja unesrećenih provodi  700 stalnih volontera.  Službu čine alpinisti, speleolozi i visokogorski  skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa.

Nakon završenog osnovnog školovanja koji u prosjeku traje 3 godine, kandidat pristupa ispitu za gorskog spašavatelja a nakon toga  može nastaviti i drugu specijalističku obuku: za helikoptersko spašavanje, za upravljanje potragama, za voditelja potražnog psa, za spašavanje iz potopljenih speleoloških objekata. U rad HGSS-a su uključeni i liječnici i instruktori.

HGSS ima godišnje oko  700 intervencija s oko 1.500 unesrećenih ljudi. Evo nekoliko najizazovnijih slučajeva spašavanja tijekom ljetne sezone 2013.:

  • Izvlačenje ozlijeđenog pastira iz 30-metarske jame kod Omiša  s pomoću speleološke  nosiljke. 
  • Spašavanje rumunjskih turista koji su  u japankama otišli na Biokovu i na nadmorskoj visini od 1.130 metara shvatili da su izgubljeni te mobitelom pozvali spasitelje. Na tom  negostoljubivom biokovskom područje,  opasnom tere­nu između Sv. Ilije i sela Bast – je samo tjedan dana ranije HGSS izvlačio tijelo smrtno stra­dalog češkog turista.
  • Izvlačenje  krave teške gotovo pola tone iz jame duboke 2 metra.
  • HGSS-ov potražni pas  Baltazar  iz Varaždina uspio je pronaći  tijelo 60-godišnje nestale  žene– nakon višednevne potrage u kojoj je sudjelovao helikopter a isušen je i jedan ribnja
  • Na području Iloka, prilikom prevrtanja čamca, u kojem se nalazilo devet osoba, troje je nestalo. HGSS je tragao za njihovim tijelima u rijeci Dunav.

Za razliku od drugih interventnih službi (HMP, policija, vatrogasci), poziv za pomoć GSS-u ne sadrži niti adresu na kojoj se nalazi unesrećena osoba, niti kilometar ceste na kojem se dogodila prometna nesreća, niti je to mjesto lako vidljivo (kao što je to kad na intervenciju idu na primjer vatrogasci - požar na otvorenom je vidljiv na daleko).

Dojave prema HGSS-u  najčešće stižu od zabrinutih obitelji ili prijatelja jer je on/ona  “negdje“ otišao-/la pa se nije vratio/-la.  Često ni sam tražitelji pomoći – primjerice  zalutali turisti-  nemaju pojima gdje se nalaze, samo znaju da su izgubljeni i da trebaju pomoć. Svaka HGSS-ova potraga  počinje kao  misterij. Dojave kojima se traži pomoć najčešće dolaze noću, kada se netko zabrine jer se prijatelj ili član obitelji nije vratio kući. Primjerice, dvoje turista je  zatražilo pomoć s Biokova. Kao mjesto gdje se nalaze naveli su planinu, negdje između Tučepa i Drvenika. Kako nekoga locirati na prostoru od nekoliko desetaka tisuća hektara nepreglednog prostora? I to u u realnom vremenu?

„Svako naše spašavanje u prvoj fazi sadrži vrlo tešku, fazu lociranja mjesta nesreće. Nakon toga nam ni najteža spašavanja nisu problem, Ponosni smo što je naša reakcija i trajanje akcija spašavanja, duboku unutar normi koje su uobičajene za SAR (Search And Rescue) i nimalo ne zaostaje za najkvalitetnijim službama takve namjene u svijetu” – izjavio je Vinko Prizmić, šef HGSS-a.

*Svjetski dan prve pomoći

obilježava se druge subote mjeseca rujna i to od 2002. godine  a na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), s ciljem ukazivanja na  važnost pravodobnog i pravilnog pružanja prve pomoći.  Nacionalna društva Crvenog križa diljem svijeta, potaknuta obilježit će ove godine Svjetski dan prve pomoći u subotu 14. rujna. Još davne 1859.  godine Henry Dunant, mladi biznismen, svjedočio je užasnim patnjama i agonijama za vrijeme bitke za Solferino na sjeveru Italije. To ga je potaklo da promovira potrebu za humanitarnim radom i pomaganjem unesrećenima i bolesnima i Osnivanjem Crvenog križa.


PODSJETNIK ZA POSTUPAK U HITNOM SLUČAJU
1. Provjerite znakove života kod unesrećenog (disanje- gledajte dižu li se unesrećenome prsa i pažljivo osluškujte osjeti li se izdisanje zraka, rad srca - lagano pritisnite dva prsta, bez palca, u udubinu na vratu unesrećenoga sa strane, te pokušajte osjetiti bilo).
2. U slučaju prometne nezgode označite mjesto trokutom.
3. Pružite prvu pomoć ozlijeđenima. Ako je osoba bez svijesti, stavite ju na bok i ostanite kraj ozlijeđenoga sve dok ne stigne liječnička pomoć.

4. Pozovite liječničku pomoć (ili recite nekome u blizini da to uradi).

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI:
194 - Hitna pomoć za cijelu Hrvatsku
112 - Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija (jedinstveni broj za hitne službe).
(Izvor: HZZO, 13.09.2013) 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.