Medicinske sestre odustale, Ivica Babić „dr. štrajk“ ide dalje


dr.Ivica Babić Izvor: www.hls.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Medicinske sestre odustale, Ivica Babić „dr. štrajk“ ide dalje

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara jučer je u 19 sati i službeno prekinuo štrajk

 

Pulmolog Ivica Babić „doktor od štrajka“, sindikalni čelnik  i zaposlenik javne bolnice, u travnju je primio 36.000 kuna plaće zahvaljujući pripravnostima. Samo u prvom polugodištu 2013. on je na pripravnostima prosječno  mjesečno zaradio 12.500 kuna.

Podsjetimo, 18. rujna je počeo štrajk liječnika, medicinskih sestra i tehničara a jedna od najčešće spominjanih spornih točaka su  upravo prekovremeni sati, odnosno pripravnosti. Jučer, 26 rujna,  Strukovni sindikat  medicinskih sestara i tehničara službeno je prekinuo štrajk. No, Sindikat liječnika na čelu s dr. Babićem nastavlja štrajk.

Iz  Večernjeg lista od 22. rujna,  preuzeli smo  članak o  Ivici Babiću. Objavljemo dijelove članka koji govore o njegovom egzistencijalnom statusu. Prvo, Ivica Babić je rentijer koji u Virovitici ima nekoliko nekretnina i lokala koje iznajmljuje. Drugo, iako je Ivica Babić posloprimac i djelatnik u javnoj bolnici - zahvaljujući poziciji  šefa odjela i  ostacima predtranzicijskog „samoupravnog“  mehanizama - on ima i neke ingerencije poslodavca. Tako na primjer,  sam sebi potpisuje evidencije  o broju radnih sati  te ima utjecaj  da sebi usmjeri dobro plaćene pripravnosti – iako bi te pripravnosti mogli pokrivati dežurni internisti ili liječnici hitne pomoći.

„Liječnik, sindikalist, poduzetnik, bivši po­litičar (HNS, SDP) i aktualni pre­govarač uime zdravstvenih djelatnika.  Sve su to lica doktora Ivice Babića, šefa  Odjela pulmologije u virovitičkoj Općoj bolnici. Najpo­znatiji je kao predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata i treći je put u posljednjih deset godina štrajkom na noge dignuo  liječnike, medi­cinske sestre i tehničare.

>Jesam, materijalno sam situiran. Smatram da je to temeljna pretpo­stavka za bavljenje poslovima koji su od javnog interesa. Imam nešto obje­kata, ali to nije bitno. Prije 20 godina intenzivnije sam se bavio poduzetniš­tvom, imao sam ljekarnu i nešto ugo­stiteljskih objekata. To sam sada sve iznajmio< - kaže ovaj liječnik s temeljnom plaćom od 24.000 kuna.

"Kuna više" ne staje samo na naja­mnini - svakog mjeseca dr. Babić kako sam kaže, "prima i nešto sitno, oko 3.000 kuna" kao predsjednik sindikata. Primanja su mu bliza plaći uspješnih menadžera ili predstojnika klinika u većim gradovima, a ne šefa pulmologije bolnice u gradu s dvade­setak tisuća stanovnika.

Jer sakupiti 36.000 kuna mjesečno ne mogu svi. Dr. Babić tu je plaću primio u trav­nju zahvaljujući pripravnostima koje pokriva, ističe, gotovo 2 tjedna u mjesecu. Izračunao je da je uzevši u obzir redovni rad i pripravnost, samo u srpnju ove godine odradio 520 sati. Čak 17 sati na dan.

>Nas je samo 2 pulmologa umje­sto potrebnih 5 na odjelu. Pripravnost  je obvezna i moramo se podijeliti na 30 dana. Ponekad je to 15-16 dana u mjesecu, nekad i više po liječniku ako je drugi na bolovanju ili godiš­njem odmoru. No, odjel ne trpi, sve se odrađuje s izvrsnim rezultatima < - kaže dr. Babić. Živi u blizini bolnice i ne mora daleko putovati kada ga pozovu zbog hitnog slučaja. U prvih šest mjeseci na pripravnostima koje se za pulmologiju dobro plaćaju prosječno je mjesečno zaradio 12.500 kuna.

>Na pripravnostima dr. Babić sam inzistira< - kaže ravnateljica Marijana Živko. Bolnica razmatra da broj pripravnosti pulmologa smanji ili potpuno ukine, a u tom bi ih slučaju pokrivali dežurni internisti ili liječnici hitne pomoći.

Svog nekadašnjeg ko­legu, koji joj je u jednom trenu bio i šef, dr. Živko, internistica po struci, privatno ocjenjuje kao tešku i katkad bahatu osobu koja podcjenjuje žene.

>Dr. Babić se ponaša kao  poslodavac. On je i sam sebi i svima drugima šef istovremeno< - kaže dr. Živko objašnjavajući da njen glavni pulmolog, i kada ne vodi štrajk, ne javlja kada će doći na posao niti gdje se nalazi ako ga na odjelu nema. A nema ga, tvrdi, često.

>Odjel ostaje na jednoj liječnici. Uza sve teško bolesne pacijente na odjelu taj dan mora sama odraditi i ambulantu, hitne slučajeve, a zatim i biti u pripravnosti do sljedećeg jutra, osim ako pripravnost tog popodneva ne pokriva dr. Babić< - kaže ravnateljica Marija  Živko. Dodaje da u posljednje vrijeme i sve više pritužbi na  rad dr. Babića. Pacijenti se, ističe, tuže da je ljutit i bahat, a kolegama smeta što ne obavlja konzilijarne preglede koje može samo on izvršiti.

>Prema evidenciji, na papiru, dr Babić je u bolnici punih 8 sati. No, njega na odjelu većinu vremena  nema. Ponekad ga je već nakon vizite  nemoguće naći. Gdje je, ja ne znam< - kaže ravnateljica Živko dodajući da je teško adekvatno evidentirati radno vrijeme dr. Babića jer papire o broju radnih sati on sam sebi potpisuje.

Oni koji dr. Babiću nisu skloni kažu da će se ponoviti povijest jer je Babić  radnike u zdravstvu izigrao i prije 11 godina. Tada nije htio pristati na povećanje plaća od 30%, nego je  inzistirao na nevjerojatnih 45% pa  su pregovori propali…

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.