*VEGE IZAZOV & 15-metarski sendvič!


VEGE IZAZOV (01.10-01.11.2013)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*VEGE IZAZOV & 15-metarski sendvič!

1. listopada na Dan vegetarijanstva kreće VEGE IZAZOV, poziv građanima da u slijedećih 30 dana usvoje zdravije prehrambene navike i postanu vegetarijanci

 

„Prijatelji životinja“ danas će u podne  razveseliti Zagrepčane  izradom i degustacijom vege sendviča dugačkog preko 15 metara. Ujedno kreće i VEGE IZAZOV, inicijativa i  poziv građanima da u slijedećih 30 dana usvoje zdravije prehrambene navike i postanu vegetarijanci i vegani. Najupornije očekuju darovi iznenađenja.

Pri prelasku na novi način prehrane na raspolaganju će im biti mnoštvo recepata, radionice kuhanja i individualna pomoć Vegan Buddyja, dugogodišnjih iskusnih vegana koji će rado pomoći. Kako bi potaknuli ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanim prednostima veganskog načina života, aktivisti Udruge nudit će građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisivat će se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

VEGE IZAZOV traje  31 dan, cijeli mjesec listopad.  Počinje  na  Dan vegetarijanstva*) (01. 10. 2013.) a završava s Danom veganstva  (01. 11. 2013.).

Prijavnicu  za uključivanje u VEGE IZAZOV možete naći na mrežnim stranicama udruge „Prijatelji životinja“.

Sve počinje danas točno u podne izradom  15-metarskog sendviča kojega će građani moći i degustirati, a onoga tko pogodi točnu dužinu izloženog vege sendviča očekuju vrijedne nagrade.

 

RECEPT za VEGE SENDVIČ, sastojci (za 4 sendviča):

  • Sendvič  od vege salame i kobasica ili alternativno s povrćem
  • novi veganski umak s europskom V-oznaku (V-label)  (ili altern. majoneza)
  • 2 paprike,
  • 2 veće rajčice,
  • 250 g bukovača,
  • 1 luk,
  • 4 lista salate,
  • kruh ili pecivo
  • ulje, sol;

Priprema: Operite zelenu salatu, papriku i rajčicu. Luk očistite i narežite, a gljive bukovače odrežite tako da im odstranite krajeve. Narežite rajčicu i papriku na kolute. Zelenu salatu, luk i rajčicu ostavite svježe, a bukovače posolite i prepecite na ulju. Kada bukovače budu gotove, izvadite ih, a zatim na istom ulju prepecite papriku koju također prije prženja treba malo posoliti. Odrežite dvije kriške svojeg najdražeg kruha. Na obje kriške namažite veganski umak ili majonezu. Na jednu od kriški slažite redom pečene paprike, kriške rajčice, pečene bukovače, luk i zelenu salatu te poklopite drugom kriškom.

 

 

*SVJETSKI  DAN VEGETARIJANSTVA

Obilježava se 1. listopada po tradiciji od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus (zdrav, svjež, pun života) ili homo vegetus (tjelesno i mentalno zdrava osoba). Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegani/vegetarijanci ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine. (Izvor: "Prijatelji životinja")

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.