*Dan domovinske zahvalnosti, političari na misi "lutke na izložbi"?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.08.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*Dan domovinske zahvalnosti, političari na misi "lutke na izložbi"?

Hoće li crkveni vrh u Hrvatskoj  slijediti papu Franju u odnosu prema političarima na misi zahvalnici? Da se prije liturgije na Dan domovinske zahvalnosti pozove  čelnog čovjeka države da pred oltarom održi pozdravni i poli­tički govor. Kod nas je sa­da praksa da su političari smješteni u prvi red "kao lutke na izložbi" te da ih predsjedatelj misnog slavlja (biskup ili nadbiskup) na­kon mise srdačno pozdravi i rukuje se s njima, a ponekad i otprati do izlaza.

No, današnji papa Bergoglio,  još dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu u Argentini, uveo je drugačiju praksu: - Ne znam sjećate li se kada sam kao nadbiskup tek po­čeo služiti mise zahvalnice, silazio bih s oltara zajedno s nuncijem te bismo ispratili predsjednika do izlaza - re­kao je Bergoglio u razgovo­ru s argentinskim rabinom Abrahamom Skorkom, u knjizi "O nebu i o zemlji", koju je 2013. na hrvatskom jeziku objavio VBZ.

- Svi vi, predstavnici drugih vjera, ostajali ste na svojim mjestima, bili ste kao lutke na izložbi. Promijenio sam tu tradiciju: sada se pred­sjednik uspne za oltar i pozdravi predstavnike svih vjera - rekao je Bergoglio.

- Od mise zahvalnice u Salti 2009. obred se dijeli na dva dijela: ne samo da se pjeva tradicionalan, klasični himan 'Tebe Boga hvalimo', uz homiliju i katoličku moli­tvu, nego i predstavnici sva­ke vjere govore svoje moli­tve. Sada mnogo više ljudi dolazi na misu - pojasnio je kardinal Bergoglio rabinu Skorki svoju inicijativu, koja je, u Crkvi u Hrvatskoj, još uvijek nepoznata. (Izvor: "O nebu i o zemlji")

Takvu bi praksu vjerojatno  prihvato  predsjed­nik države Ivo Josipović, ko­ji je izrazito otvoren u dijalo­gu s vjerskim zajednicama i rado dolazi na euharistijska slavlja u važnim prigodama, bez obzira na to što se dekla­rira kao agnostik. No, inicija­tiva bi lošije mogla proći kod premijera Milanovića, jer on sam i velika većina minista­ra izbjegavaju sudjelovanje na misama, npr. onoj za do­movinu u Banskim dvorima susjednoj Crkvi sv. Marka.

Pitanje prisutnosti državnog vrha na blagdanskoj misi te čestitanje vjernicima, smatra se civilnim aspektom jedne razumne politike. Ni Predsjednik ni Premijer ne idu iz osobnih uvjerenja na Božić u katedralu. No, time šalju  poruku da - iako agnostici - oni žive i poštuju vrijednosti koje promoviraju i prakticiraju vjernici.

Vodeći hrvatski političari prihvaćaju odlazak na blagdanske mise iz kulturoloških razloga, time odaju poštovanje najvećem dijelu hrvatskog naroda koji pripada katoličkoj vjeri. Taj potez nosi  poruku javnosti:  isticanje potrebe za  tolerancijom i koordiniranim naporima ne samo političara nego i svih građana u teškim, kriznim vremenima.


*) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. kada je točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila je hrvatska zastava.  U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" -  u samo 84 sata - hrvatska vojska i policija oslobodile su Knin, Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj, Plitvice Gračac, Lovinac Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja s oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, sve do međunarodno priznate granicu Hrvatske i BiH. (Izvor: www.sabor.hr/  Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.