*Dan hospicija: Zagreb priprema prvu ustanovu za palijativnu skrb


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan hospicija: Zagreb priprema prvu ustanovu za palijativnu skrb

Adekvatna skrb za umiruće u prvom zagrebačkom hospiciju

 

U Hrvatsko su hospiciji tek u nastajanju. Pacijenti u terminalnom stadiju bolesti su  danas neadekvatno smješteni i umiru uglavnom u psihijatrijskim bol­nicama. Termin „hospicij“  ne postoji niti u  Zakonu o socijalnoj skrbi, ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

 

No, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje te će uskoro proraditi prva ustanovu za palijativnu skrb. Hospicij  će biti smještena  na 560 četvornih metara u Heinzelovoj ulici 62a, u blizini Hitne pomoći. Imat će 15-ak soba i moći će primiti 30-ak najtežih bolesnika.

U gradskom Ureda za zdravstvo bili su mišljenja  da  Grad Zagreb – unatoč brojnim nekretninama u svom vlasništvu – nema takve koja bi udovoljila kriterijima za hospicij. Stoga su nakon provedenog javnog  poziva,  odabrali 2-etažni  prostor tvrtke Sorko u Heinzelovoj ulici za čiji otkup će Grad izdvojiti 850.000 eura.

Prvi zagrebački hospicij bi u najboljem slučaju mogao biti otvoren krajem ove godine a pružat će sveobuhvatnu, zdravstve­nu, psihološku, socijalnu i duhovnu skrb bolesnicima s neizlječivom bolešću.  Cilj je bolesnicima ubla­žiti bol i omogućiti do­stojanstvene smrti, posebno starima i onima bez obitelji.

Jedan od agilnijih zagovornika utemeljenja hospicija je i  dr. Ivan Ćelić, psihijatar i zastupnik HDZ-a . On je protivnik dosadašnje  praksa po kojoj su pacijenti u terminalnom stadiju bolesti  neadekvatno smješteni i umiru uglavnom u psihijatrijskim bol­nicama.


*SVJETSKI DAN HOSPICIJA I PALIJATIVNE SKRBI, 12. listopada 2013.

Druge subote mjeseca listopada obilježava se Dan hospicija i palijativne skrbi(medicine). Osim što oboljelima u terminalnom stadiju bolesti treba adekvatno ublažiti bol, potrebno im je osigurati i do­stojanstvenu smrt. To je zadaća palijativne skrbi i hospicija. U srednjem vijeku je prvobitno značenje pojma  hospicij bilo povezano s hodočasnicima i ostalim gostima koji su  u građevini zvanoj hospicij,  mogli pronaći "gostoljubivost"(hospitium) tj smještaj.  Kasnije je dobio i značenje mjesta, ustanove u kojoj se provodi palijativna medicina i skrbi  o neizlječivim bolesnicima. U Hrvatsko su hospiciji tek u nastajanju. Pacijenti u terminalnom stadiju bolesti su  danas neadekvatno smješteni i umiru uglavnom u psihijatrijskim bol­nicama. Termina „hospicij“ čak ne postoji niti u  Zakonu o socijalnoj skrbi i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.