Na Madagaskaru linč Europljana koji su trgovali ljudskim organima


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na Madagaskaru linč Europljana koji su trgovali ljudskim organima

Dok su proteklih dana diljem Europe tekle pripreme za obilježavanje *EU dana darivanja i transplantacije organa, na Madagaskaru su prosvjednici uzeli pravdu u svoje ruke i zapalili dvojicu Europljana koji su trgovali ljudskim organima. 

Kako prenosi Večernji list od 4. listopada (uz napomenu da se radi o nepotvrđenim informacijama), riječ je o Francuzima uključenima u trgovinu ljudskim organima. Dvojica stranaca su navodno uhvaćena s hladnjacima u kojima su se nalazili ljudski organi koje su kanili prodati.

 

Prosvjedi su na Madagaskaru izbili nakon što je netragom nestalo jedno dijete. Kada je pronađeno njegovo mrtvo tijelo, ustanovljeno je da  su mu izvađeni organi te odrezani jezik i genitalije.

 

 

*EUROPSKI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA  

Obilježava se druge subote mjeseca listopada a tradicija polazi od 1996. godine iz Geneve, gdje je prof. Philippe Morel uz podršku EDQM - Vijeća Europe (European Directorate for the Quality of Medicines and Health) organizirao prvo obilježavanje. Od tada se  glavna proslava Europskog dana darivanja organa organizira  svake godine u jednoj europskoj zemlji odabranoj od strane Vijeća Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu „Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja". Namjera ovog projekta je utemeljiti jedinstveni model obilježavanja Europskog dana darivanja i transplantiranja organa.

Presađivanje organa i tkiva uspješna je metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja organa posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje za organe. (IZVOR: miz.hr)


 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.