*Dan osteoporoze: Sveučilištu u Rijeci odobren patent za liječenje osteoporoze


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan osteoporoze: Sveučilištu u Rijeci odobren patent za liječenje osteoporoze

Uoči Dana osteoporoze, Odjel za biotehnologiju riječkog Sveučilišta objavio je uspješno dobivanje patenta za EU dok patentna zaštita u SAD još traje… No, sam patent još ne znači da je lijek za osteoporozu spreman. Do plasmana lijeka na tržište proći će još vremena. Trenutno idu klinička testiranja. Preparat nema štetnih pojava po ljude i mogao bi se uzimati zasebno ili u kombinaciji s postojećim sredstvima.

Preparat spada u skupinu modificiranih prirodnih produkata anorganskog porijekla, sa svojstvima ionskih izmjenjivača a registriran je u kategoriji medicinskih sredstava, takozvani medical device.

Patent je dobiven na temelju ključnih pokusa koji su provedeni u Rijeci, a u kojima je pored ekipe istraživača s Odjela za biotehnologiju na čelu s prof. dr. K. Pavelićem,   sudjelovala prof. dr. D. Bobinac s kolegama s Medicinskog fakulteta u Rijeci i dr. vet. V. Micek s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Dio istraživanja provoden je i u Trstu. Korišteno je  nekoliko metoda kojima se prati učinak preparata na strukturu i mineralni sastav kostiju. Elementarni sastav u kostima i organima prati se vrlo sofisticiranim metodama, pri čemu se koriste i usluge akceleratora u Trstu. Istraživanje je trajalo dvije godine a financirano je temeljem ugovora između austrijske kompanije Panaceo International Active Mineral Production GmbH iz Villacha i Sveučilišta u Rijeci.

“Ne znam hoće li Panaceo International Active Mineral Production prodati ovo sredstvo nekoj od većih farmaceutskih tvrtki ili će nastaviti sama s plasmanom. U svakom slučaju trenutno idu klinička testiranja s vrlo obećavajućim rezultatima. Preparat nema štetnih pojava po ljude i mogao bi se uzimati zasebno ili u kombinaciji s postojećim sredstvima. Radi se o čitavoj grupaciji preparata koji imaju izuzetna fizikalno-kemijska svojstva i mogla bi imati širu medicinsku primjenu” - izjavio je  prof. dr. Pavelić u intervjuu za Novi list od 6. listopada. 

 „Uz dužno poštovanje prema riječkim znanstvenicima, mislim da smo u stvarnosti poprilično daleko od toga spasonosnog lijeka. Ortopedi će još dugo godina morati operativno rješavati lomove vrata bedrene kosti kod osoba od 60 godina i više“- dodao je svoj komentar  čitatelj portala novilist.hr


*SVJETSKI  DAN OSTEOPOROZE

obilježava se 20. listopada. Osteoporoza je bolest postmenopauzalnih žena i osoba starije dobi. Živa kost nije nikada u mirovanju i stalno se remodelira, obnavljajući zalihe minerala, čime se stara kost zamjenjuje novom. U tom procesu, osim koštanih stanica, kalcija i fosfata te vezivnoga tkiva, sudjeluju i žlijezde s unutarnjim lučenjem. Na obnavljanje kosti pozitivno utječu tjelesna aktivnost i normalna razina spolnih hormona. Iza četrdesete godine muškarci gube 0,5 do 0,75% koštane mase godišnje, a žene 1,5 do 2%. Nakon klimakterija u žena je taj gubitak povećan i do 3%. Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti i zahvaća između 8 i 10% stanovništva. Obilježena je smanjenjem gustoće kostiju radi prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva, pri čemu kosti postaju porozne. Takve kosti pojačano su osjetljive te su kod oboljelih česti prijelomi kralježaka, bedrene kosti i podlaktice. Bolest se često otkrije slučajno, kad minimalna trauma izazove prijelom, a na rendgenskoj slici se vidi isprana kost. (Izvor: stampar.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.