Gume za žvakanje i njihov utjecaj na zdravlje - za i protiv


Žvakaće

Autor/Izvor: portal zagreb.hr 181013

Objavljeno: 19.08.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Gume za žvakanje i njihov utjecaj na zdravlje - za i protiv

Već se u doba antike uvriježila navika žvakanja gumenaste supstance napravljene od raznih biljaka i smola

 

Žvakaće gume postoje još iz vremena antičke Grčke. Suvremena istraživanja pokazuju da su žvakaće korisne u borbi protiv karijesa - druge najraširenije bolesti na svijetu poslije prehlade. K tome, gume za žvakanje podižu samopouzdanje jer pružaju svjež dah kada niste u prilici upotrijebiti pastu za zube.

 

No, žvakaće gume mogu imati i negativan utjecaj na zdravlje:

 

Gume za žvakanje mogu dovesti do deformacije lica

Ljudi koji tijekom dana žvaču gumu za žvakanje mogu prekomjerno aktivirati mišiće koji se mogu pretjerano razviti, što može dovesti do četvrtastog lica. U drugu ruku, ako žvačete samo na jednoj strani može doći do boli u don­jem dijelu glave, čeljusti i vratu, a tijekom vre­mena može doći i do upale čeljusnih zglobova.

Žvakaće mogu imati negativan utjecaj na pamćenje

Dokazi nisu neoborivi, ali pretpostavlja se da žvakanje gume za žvakanje može zaustaviti stvaranje određene vrste pamćenja, tvrdi pro­fesor Andrew Smith iz Sveučilišta Cardiff: „'Mnogi aspekti pamćenja oslanjaju se na korištenje tehnike ponavljanja riječi u glavi, a to je teško dok žvačete“.

 

Veći rizik oboljenja od gastritisa, nastanka čireva, probavnih smetnji... 
Gume za žvakanje također mogu imati nega­tivan učinak na crijeva jer potiču lučenje kise­line u želucu, ali budući da nema hrane ostaje višak kiseline. Tako ovom navikom povećavate mogućnost oboljenja od gastritisa, nastanak čireva, probavnih smetnji i boli.

Nadutost (plinovi!)
Većina žvakaćih guma sadrži sorbi­tol, što može dovesti do viška plina i nadutosti.


Potreba za nezdravom hranom

Prema novim istraživanjima žvakaće gume dovode i do povećane potrebe za unosom nezdrave hrane. Sigurno vam je poznat onaj neugodan osjećaj u ustima kada nakon svježe žvakaće popijete sok od naranče. U tome slučaju on nije ukusan, zar ne? Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu odlučili su testirati 44 volontera kako bi proučili ovaj fenomen. Dosjetili su se za­nimljive igre u kojima su sudionici morali igrati igre ne bi li osvojiti hranu koju su htjeli. Prema istraživačima, skupina koja je redovito konzumirala gume za žvakanje češće je igrala ne bi li osvojila slatkiše i brzu hranu, dok su se ostali okretali povrću i voću.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.