*Dan dijabetesa: Danska podrška Hrvatskoj, niz od 10 predavanja


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan dijabetesa: Danska podrška Hrvatskoj, niz od 10 predavanja

„Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovom provođenju“

 

Danska  je vodeća zemlja u borbi protiv dijabetesa i prva zemlja koja je u liječenje uvela inzulin. Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj i  Hrvatski zavod za javno zdravstvo HZJZ u sklopu zajedničkih aktivnosti  na očuvanju zdravlja  organizirali su  niz predavanja  pod nazivom "Nacionalni program zdrastvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovom provođenju".


Na konferenciji  za tisak održanoj  krajem  listopada veleposlanik Kraljevine Danske u RH Nj.e. Poul Erik Dam Kristensen,  ministar zdravlja Republike Hrvatske  Rajko Ostojić,  ravnateljica HZJZ-a  Tamara Poljičanin predstavili su  zajednički projekt- niz od 10 predavanja koja će se održavati do svibnja 2014. godine.

 

Trenutno su poznati  termini predavanja  tijekom 2013. godine:

24. listopad 2013.     – Bjelovar - hotel Central (Vatroslava Lisinskog 2)

07. studeni 2013.      – Slavonski Brod - Gradska knjižnica (Trg Stjepana Miletića 12)

13. studeni 2013.      – Zagreb - hotel Esplanade (Mihanovićeva 1)

28. studeni 2013.      – Varaždin - hotel Turist (Aleja kralja Zvonimira 1)

Napomena: početak svakog predavanja je u 18 sati.

 

Cilj najavljenih predavanja je predstaviti postojeći Nacionalni program zdrastvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovom provođenju, dobiti sugestije za njegovo unaprjeđenje te informirati o novim ugovorima i ulozi obiteljske medicine u liječenju šećerne bolesti.

 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, šećerna bolest nalazi se na 8. mjestu među uzrocima smrti u Hrvatskoj, a vodeći je uzrok obolijevanja od krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Procjenjuje se da kod nas od dijabetesa boluje gotovo 400.000 osoba. Dok je prema podacima CEZIH-a (centralni zdravstveni informacijski sustav) u 2012. godini dijabetes dijagnosticiran kod 234.457 odraslih osoba, smatra se da kod 40% oboljelih od dijabetesa Tip 2 bolest još nije dijagnosticirana. Zbog toga su trajna edukacija građana od iznimne važnosti.

 

Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću prvenstveno je usmjeren na prevenciju, ali i na rano postavljanje dijagnoze, dijabetes u trudnoći te smanjivanje komplikacija.*Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. godine 14. studeni Svjetskim danom šećerne bolesti. Tog dana, davne 1871. godine, rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Milijunima dijabetičara širom svijeta inzulin znači život. Svake godine 14. studeni nosi drugu poruku. Naglasak je na otkrivanju bolesti i na širenju informacija o  komplikacijama dijabetesa, pogotovo stoga jer velik broj oboljelih zbog tzv. tihih simptoma i ne zna da ima tu bolest. (IZVOR: www.stampar.hr) 

 


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.