Mirisi adventa*: aromatična i ljekovita vanilija


Vanilija Izvor:wikipedia

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mirisi adventa*: aromatična i ljekovita vanilija

Indijanci iz naroda Totonacan, koji su nastanjivali područje današnje meksičke države Veracruz, među prvima su otkrili ljekovitost vanilije.  Plućne bolesti i sifilis liječili su sjemenkama usitnjenim i miješane u biljne pripravke.

No, vanilija, mahunasti plod  biljke penjačice iz roda orhdeja  iz  tropskih šuma Srednje Amerike – ne samo da liječi već utječe i  na osjećaj opuštenosti i dobrog raspoloženja.

U Europu je vanilija  prispjela  u 16. stoljeća  zajedno s osvajačem  Hernanom Cortesom. Europljani je nisu odmah prihvatili. No, sve se to promijenilo kad su  shvatili da neugledna mahuna krije sjemenke prebogate mirisima i aromama koje se mogu pomiješatii s mlijekom, vrhnjem, šećerom i u kreme...

Do sredine 19. stoljeća glavni  proizvodnja vanilije se odvijala  u  tropskim šumam Srednje Amerike. Tada je presađena  na  Madagaskar i susjedne otoke (Bourbon) te na  Tahiti. Danas ima čak 150 vrsta orhidejinih  mahunarki koja se smatra vanilijom, no najcjenjenije su 2 sorte Bourbon i Tahitian.

Duljina mahune  vanilije je od 10 do 22 cm a kvalitetnom se smatra ona prosječne dužine 20 cm. Kakvoća  vanilije je to bolja što je mahuna duža i elastičnija, površina sjajnija i tamnija s više vanilina.

Mahune vanilije se moraju ubrati  prije zrenja jer  opna  zrelog ploda puca i gubi dragocjeni sadržaj. Da opna mahune ne bi pucala,  da zrnca  ne bi ispala i izgubila dragocjeni miris, nedozrele mahune vanilije se slažu na sunce, kon­trolirano suše a potom ispiru u vreloj vodi. Zamotaju se u debele tkanine (vunene gunjeve), tako započinje vrenje, mahune nabubre i postaju tamnosmeđe. Na površinu tada izbijaju poput praha sitni bijeli kristalići - drago­cjeni vanilin vrlo intenzivnog mirisa i esencija arome. Vanilin brzo hlapi, pa se kod dobre robe svaka mahuna pakira u staklenu ili plastičnu cjevčicu s dobrim zatvaračem.

Vanilija se smatra ne samo najfinijom mirodijom, ona je  nakon šafrana i najskuplja među začinima. Koristi se u  slastičarstvu za kolače, peciva, čokolade i likere. U novije vrijeme   fina esencija vanilije svoje mjesto ima i u slanim jelima. Hrvatski chef Robert Marenjak  njome obogaćuje masli­novo ulje kojim začinja svoje specijalitete: ribe, školjke i salate u ulju masline i vanilije. Taj poznati gastronomski majstor tvrdi da aroma vanilije u maslinovu ulju nadvladava stresove svakod­nevnog života.

 

 

*ADVENT ili DOŠAŠĆE  (lat: "adventus" = dolazak)

je razdoblje godine u kojem se  katolici pripremaju za blagdan Božića.  Početak adventa  je 4  nedjelje  prije  Božića  ( u tekućoj 2013. godini to je bila jučerašnja nedjelja, 1. prosinca)  a  završetak  adventa  je  24. prosinca na Badnjak.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.