KB Dubrava: oprema za izvan- tjelesno razbijanje kamenaca (bubrežnih)


KB Dubrava

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KB Dubrava: oprema za izvan- tjelesno razbijanje kamenaca (bubrežnih)

Pacijentu razbiju bubrežne kamence i isti dan ide kući. Čak 2 takva skupa uređaja „u susjedstvu“, jedan u KBC Zagreb/Rebro drugi u KB Dubrava!

 

7 milijuna kuna je cijena instalacije nove  usluge za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kame­naca u KB Dubrava. Umjesto da 15 dana budu u bolnici, pacijenti  će biti pušteni kući isti dan nakon zahvata. Riječ je o sofisticiranom uređaju za neinvazivni zahvat izvantjelesnog razbijanja bubrežnih kamenaca pomoću udarnih valova, čime je potreba za otvorenim kirurškim zahvatima svedena na najmanju moguću mjeru. Uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kame­naca Litotriptor ESWL pu­stio je u rad krajem listopada ministar Rajko Ostojić.

„Razbijanje kamenca postiže se zahvaljujući odličnim karakteristikama RTG generatora, kvalitetnim pojačalom slike uz digitalni prikaz slike koji su usklađeni s ultrazvučnim aparatom. Osim izvrsne kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti, tzv. glava uređaja ima vijek trajanja od 1,5 milijuna udaraca što je najduže u odnosu na druge uređaje dostupne danas na tržištu. Dizajniran je tako da se pacijentu tijekom postupka može nesmetano prići sa svih strana što pruža optimalne radne uvjete medicinskom osoblju. Dodatnu udobnost pacijentu pruža prilagodljiva udarna glava u pozicijama iznad i ispod stola zbog čega nema potrebe premještati ga tijekom postupka. Uređaj je razvijen u suradnji s vodećim liječnicima i specijaliziranim centrima u EU te u potpunosti može zadovoljiti potrebe za liječenjem uroloških pacijenata…“ (Izvor: Ministarstvo zdravlja 251013).

I dok značaj neinvazivnog zahvata izvantjelesnog razbijanja bubrežnih kamenaca, odnosno korist - kako za pacijente tako i za financijsku održivost zdravstvenog sustava nije upitna - sporno bi moglo biti nepoštivanje  principa dostupnosti javne zdravstvene skrbi. Naime, dva jedina uređaja takve vrste  u  Hrvatskoj, nabavljena  iz javnih sredstava, smještena su "u susjedstvu" na svega kilometar  zračne linije. Prvi  na Rebru  u KBC-u Zagreb a drugi u KB Dubrava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.