Lijepe sandale i/ili zdrava stopala?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.07.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Lijepe sandale i/ili zdrava stopala?

Uskakanju u ljetnu obuću  prethodi uljepšavanje stopala, pedikura, lakiranje. Želimo zablistati u novim sandalama/štiklama,  japankama, natikačama, balerinkama! Modna  obuća naša je slabost: „Sve za ljepotu“!  Trpimo  diktat  modnih tren­dova i godinama podnosimo bolove koje prvo našim stopalima a onda kukovima, kralježnici, ramenu, vratu nanosi lijepa obuća.

Prvi  danak modnim cipelama- koji smo svi mi  barem jednom pla­tili – su žuljevi. Vodene žuljeve mogu uzrokovati oštri rubovi  novih cipela. Ali i starih! Svake se  godine uvijek na­novo iznenadim kada iz zatvorene  obuće naglo uskočim u ljetnu - jer  čak i prošlogodišnje „razgažene“  san­dale mogu napraviti žulj.  A  kada žulj pukne, nastaje otvorena rana, stopalo je blizu tla  i izvora infekcije…   

 

Tu su još i  kurje oči. Riječ je o žuljevima koje ste zanemarili i stopalo na­stavljali zlostavljati u preti­jesnoj cipeli. Ovakve naoko bezazlene boljke mogu se zakomplicirati, zacrvenjeti i upaliti.

 

No, najčešće je peta ta gdje se prvo pojavljuju tegobe jer  neprikladna i nekvalitetna obuća će prvo ugroziti petu na koju se oslanja sva težina tijela.Naslage  zadebljale kože na peti  stvaraju neželjeni „jastuk“. Što je više naslaga mrtve kože, hodat ćete nepravilnije, a sve će se to preko tetiva prenositi do kukova, kralježnice, ramena, vrata...

 

Četvrta tegoba koja može zahvatiti ljubitelje modne obuće je  Hallux valgus, de­formacija zgloba iznad pal­ca. Neki ga liječnici vezuju uz obuću, a neki uz rani artritis.

 

Problem mogu biti i urasli nokti, a tada valja posjeti­ti dobrog pedikera.

 

Stoga, ne  žrtvujte   stopala modi! Signale iz njih osjeća cijeli sustav kostiju, ligamenata i mišića na vašem tijelu. Da­ni 'šminkeraja' s prekrasnim ali neudobnim cipelama s vremenom dolaze  na naplatu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.