55. dan štrajka: liječnici sami sebi žele dati otkaz?!


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

55. dan štrajka: liječnici sami sebi žele dati otkaz?!

Štrajk-show se nastavlja: „Ako  tekst novog kolektivnog ugovora za zdravstvu ni danas ne bude  usuglašen i pripremljen za parafiranje, Hrvatski liječnički sindikata (HLS) od sutra počinje prikupljati kuvertirane otkaze liječnika“ -  najavio je to predsjednik HLS-a Ivica Babić uoči današnje runde pregovora u Ministarstvu zdravlja.

Nevjerojatno ali istinito, u državi koja je po broju mladih nezaposlenih osoba  sa stopom od 52,8 %  pri vrhu neslavne liste EU, oni „kojima ni dana ne kasne plaće“ - liječnici u javnom zdravstvu - namjeravaju sami sebi dati otkaz!?  To je naime slijedeći potez  „štrajk show-a“ koji traje od 18. rujna.  Uz najavljeni pritisak akcijom  prikupljanja kuvertiranih svojevoljnih otkaze liječnika, predsjednik HLS-a Ivica Babić tvrdi i da odvjetnici koje je HLS angažirao, pripremaju još i materijal za povlačenje suglasnosti za rad bolničkih liječnika preko 48 sati tjedno.

Podsjetimo, štrajk bolničkih liječnika  traje od  18. rujna. Liječnici  zaposleni u javnom zdravstvu su za rujan, tijekom kojeg je štrajkano pola mjeseca, svi dobili pune plaće. No, u listopadu to neće biti tako. Vlada je na sjednici  od 7. studenoga donijela odluku da će se zdravstvenim radnicima koji su u listopadu sudjelovali u štrajku, plaće smanjiti razmjerno vremenu provedenom u štrajku.  Objašnjavajući odluku, ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je Državni inspektorat, čiji su inspektori obišli tridesetak bolnica, utvrdio da poslodavac nije učinio niti jednu grešku te je vodio pravilnu evidenciju radnog vremena.

Šef liječničkog sindikata I. Babić tvrdi da to nije tako i da na početku štrajka u bolnicama nisu napravljene potrebne predradnje te da ravnatelji bolnica, sanacijski upravitelji i šefovi službi neće moći  utvrditi tko je radio, a tko štrajkao.   "Ako bude protupravnih radnji, zatražit ćemo zaštitu na sudu" - prijetio Babić svojim poslodavcima. 

 

Premijer Milanović je nakon odluke od 7. studenoga  izjavio kako u slučaju bolničkih liječnika zapravo nije riječ o štrajku nego o "zabušavanju". Podsjetio je na prošli štrajk prosvjetnih radnika. Njihov je štrajk bio otvoren te je to  platio sindikat prosvjetara a ne porezni obveznici.

„Tako prosvjetni radnici, koji kada štrajkaju dolaze na posao ali ne odrađuju nastavu, ispadaju naivni jer štrajkaju nekoliko dana, što plaća njihov sindikat, a ne porezni obveznici. Mogli su otići u razred i čitati novine te se praviti da ne štrajkaju, kao što sada rade neki zdravstveni radnici“ – izjavio je premjer.  (Izvor: portal business.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.