HLS i štrajk-show strategija


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLS i štrajk-show strategija

Liječnički sindikat vodi štrajk netransparentno. Bolnički liječnici malo rade pa malo ne rade kako bi upravi otežali evidenciju i pravnim smicalicama natjerali poslodavca da im i dalje isplaćuje plaće na račun poreznih obveznika

 

Kada je sindikalni vođa liječnika Ivica Babić prije 2 tjedna izjavio: „Umorni smo i mi i pacijenti“,  mnogi su tu izjavu doživjeli ciničnom, jer smatraju takvo poi­stovjećivanje bezočnim. 

 

Već 55 dana HLS vodi štrajk na netransparentan način: bolnički liječnici malo rade pa malo ne rade kako bi upravi otežali evidenciju i pravnim smicalicama natjerali poslodavca da im i dalje isplaćuje plaće na račun poreznih obveznika.

A što tek reći na najnovije mjere vodstva Hrvatskog liječničkog sindikata? Sada su liječnici zaposleni u javnom zdravstvu, predvođeni svojim sindikatom povukli još jedan štrajk-show potez: sami će sebi početi davati  otkaze?! Nevjerojatno ali istinito! U državi koja je po broju mladih nezaposlenih osoba sa stopom od 52,8%  pri neslavnom vrhu EU, liječnici u javnom zdravstvu sa sigurnim plaćama i sigurnim radnim mjestima  - namjeravaju sami sebi dati otkaz!? 

„Kad skupimo najmanje 1.500 otkaza, nećemo ih uručiti isti tren, nego ćemo dati još jednu priliku ministru da se izjasni. Ako kaže da ga to ne interesira, kao što imamo dojam do sada da ga uopće ne interesira završetak štrajka, onda ćemo zajedno uključiti sve te otkaze”, rekao je jedan od sindikatlija  Božo Bota iz KBC-a Split (Izvor: dnevnik.hr/Hina 11.11.2013.).  Kao da poslodavac u bolnicamau javnom vlasništvu uopće ne postoji!

Svatko tko razmišlja svojom glavom mora biti zapanjen štrajkaškom strategijom HLS-a. Hipokrit ili Hipokrat, pitanje je sad!

A što o štrajkaškoj strategiji HLS-a misli javnost?

Za ilustracju, podsjetimo se  snimke objavljena 10. listopada u dnevniku Nove TV:  ljutita prolaznica  mlati  kišobranom u smjeru  skupa liječnika-štrajkaša na Cvjetnom trgu. Ili drugi primjer, komentari  čitatelja disarrayST i garry2, objavljeni 11. studenoga na forum.dnevnik.hr: „Doktorskim svetim kravama je prdnulo ne radit prije 2 miseca, pa su prestali radit i poceli zahebavat narod i drzavu....u svakom slucaju svete krave ponovno ocekuju bezuvjetnu podrsku svojih kmetova, tj. pacijenata.... Ma pustite ih još 2 mjeseca...Bolesti mogu čekati.“

 

U nastavku prenosimo još nekoliko  zanimljivih komentara:

 

„Ono što liječnici traže nije nemoralno. Traže adekvatnu plaću za odgovoran po­sao. Problem je što u Hrvatskoj da­nas kategorija "normalno" ne vrijedi pišljiva boba, jer normalno je kopati po smeću i nemati za režije. Svatko tko to ne prihvaća - nije normalan. Primanja Ivice Babića nisu mala, zbunjuju i neke kolege mu. Ali isto­dobno ta primanja i nekretnine, koje su trebale pokazati koliko je nemo­ralan, svjedoče da on može živjeti i s manjom plaćom. Virovitički pulmolog kirurški hladnokrvno vodi štrajk, lukavo dopustivši da pojedini liječnici kroz njega artikuliraju i vlastita poli­tička opredjeljenja. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ga mudro privesti kraju.“ (Izvor: komentatorica Romana Kovačević Barišić, Večernji list/Obzor, 02.11.2013.)

 

„Ne znam je li štrajk najbolji i najprimjereniji način, ali se toplo nadam da će oni koji su odgovorni za liječništvo u Hrvatskoj naći načina da se ovaj problem riješi, da se zahtjevi liječnika, koliko je moguće, uvaže, a opet i mi liječnici bismo trebali respektirati doista teško stanje u kojem se društvo nalazi. Rješenja neće biti bez kompromisa….Štrajk u medicini je uvijek vrlo delikatno pitanje, teško za društvo i bolesnike, ali možda još i teže za same liječnike, posebno u onim dijelovima medicine koji se bave bolestima opasnima po život. U kardiologiji, osim ako to nije nekakav hladni ambulantni pogon, zapravo ne možete štrajkati. U mojoj Klinici na Rebru, praktički su svi naši pacijenti vitalno ugroženi, neki i akutno. Prisegnuli smo Hipokratu i ništa nam ne smije biti svetije niti važnije od zdravlja i dobrobiti naših bolesnika. Motiv za bavljenje medicinom ne smije biti zarada i bogaćenje, nego duboko osviješteni humanizam.

Naravno, svaki štrajk ima određene razloge i sigurno je da liječnici nisu adekvatno nagrađeni za svoj težak i odgovoran posao, kojemu su prethodile godine mukotrpnog školovanja i odricanja, a sam posao obično je iznimno stresan i odgovoran. Često se govori da su plaće liječnika veće nego u ostalim javnim službama. To je djelomično točno. Ali kada govorimo o plaći, treba prikazivati plaću u zadanome radnom vremenu, a ne tu ubrajati pripravnosti i dežurstva. Tako se stječe pogrešna slika o, navodno, visokim liječničkim plaćama. A i nije točno da baš imamo najviše plaće u javnome sektoru. Nedavno sam u jedno našem dnevnom lisu čitao kako vozač kamiona Čistoće u Splitu ima 9.000 kn plaće. Liječnik specijalist dođe sa četiri-pet dežurstava do 11-12.0000 kn. Stoga i ne samo zbog toga postoje razlozi za nezadovoljstvo… (Izvor: intervju Davora Miličića, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu te predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, objavljen u Aktualu, 23.10. 2013.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.