Slab odziv Amerikanaca za socijalno zdravstveno osiguranje


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Slab odziv Amerikanaca za socijalno zdravstveno osiguranje

Tek svaki peti od očekivana broja prijavio se za socijalno zdravstvo

 

USA Today je ovih dana objavio podatke koji ukazuju na slab odziv  Amerikanaca za socijalno (solidarno) zdravstvo. U prvih je godinu dana  socijalno zdravstveno osiguranje prihvatilo samo 100.000 Amerikanaca, a vlasti su bile procijenile da će ih biti barem 5 puta više. Čak i pesimistička očekivanja su se kretala oko pola milijuna. Inače, i ta brojka od pola milijuna čini samo 1 %  od oko 48 milijuna Amerikanaca koji nemaju nikakav oblik zdravstvenog osiguranja.

Podsjetimo,  u ožujku 2010. godine, nakon nekoliko desetljeća borbe, tijesnom većinom  usvojen je američki zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Time su i   Amerikanci  dobili zdravstveni sustav utemeljen na solidarnosti zdravih s bolesnima – iako s višegodišnjom odgodom primjene. Naime, implementaciju (u)osporavaju republikanci, iako demokratskim metodama  Svjetonazor glasača republikanske astranke isključuje mogućnost da  ih zakon prisiljava na zdravstveno osiguranje: „Hoću li se zdravstve­no osigurati ili ne, moja je stvar. Tko odlučuje o mome životu? Vlada? Ne, hvala!“

Druga polovica Amerike - glasači Demokratske stranke - smatraju pak da su osiguravajuća druš­tva i farmaceutske kompanije  od zdrav­stvenog osiguranja napravile  biznis i zarađuju enormne profite te stoga  „princip solidarnosti zdravih sa bolesnima“ treba staviti ispred „principa slobode“.

U nastavku donosimo mišljenje uvaženog hrvatskog kardiologa akademika Davora Miličića  o američkom sustavu zdravstva (Izvor:AKTUAL  od 23. listopada)

 

 “Predsjednik Barack Obama pokušao je uvesti model socijalnog zdravstva zbog čega je oporba (republikanci, op. Supra) doslovce blokirala funkcioniranje države.


To je tragično. Kao liječnika me to pogađa i, možda zvuči neprimjereno, ali zaista suosjećam s predsjednikom Obamom. Uvođenje njegova paketa zdravstvenih prava za sve, u Americi je nešto prevažno, možda i presudno za budućnost američkoga naroda. Današnja situacija je neodrživa. Ondje ponekad možete doslovce umirati od teške bolesti, bez ikakve medicinske pomoći, ako nemate novac za plaćanje zdravstvenog osiguranja ili za izravno plaćanje medicinske usluge. 

Funkcionira samo hitna služba, a svega drugoga ste lišeni ako nemate adekvatno zdravstveno osiguranje ili novac za izravno plaćanje. Taj se fenomen počeo manifestirati negdje od doba Nixonove vladavine početkom sedamdesetih. Stvorene su s vremenom tako silne nejednakosti u zdravstvenim pravima, da su kao takve potpuno nespojive sa zasadama jednoga razvijenoga, civiliziranoga društva. Toplo se nadam da će se u Americi zdravstvo socijalizirati. Uvijek postoji opasnost da se i u Europi krene putem negativnog američkog primjera, ali to to treba u korijenu zatirati.”FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.