Protiv ovisnosti*: Kako biti cool a ne probati cigarete, drogu, alkohol


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.11.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Protiv ovisnosti*: Kako biti cool a ne probati cigarete, drogu, alkohol

Program prevencije za osnovnoškolce u Kozari boku „Imam stav„

 

„Kako biti svoj, kako odbiti alko­hol ili kako biti cool, a ne probati cigarete i drogu? To su samo neka od broj­nih pitanja koja sedmaši iz OŠ Vinka Žganca u Kozari boku postavljaju svojim ra­zrednicima.

 

Roditelji također traže sa­vjete. Od toga kako bolje razumjeti adolescenta do  dileme "kako zabraniti dje­tetu da puši ako i ja pušim".  U ovoj se školi otvoreno razgovara.  Među prvima su uveli europski školski program prevencije "Imam stav" za učenike 7.  razreda i njihove roditelje. Razgovorom i radionicama pomiču pozitivno i zdravo ponašanje radi prevencije ovisnosti o duhanu, alko­holu i drogama.

 

Program se provodi na sa­tu razrednika po zadanom priručniku. Učitelje educiraju licenci­rani edukatori Udruge "Pet plus" koja je ovaj program provela u 25 osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj

 

- Ukupno je 12 radionica. Ovo nam je četvrta godina zaredom i jedina smo škola u gradu koja drži taj konti­nuitet.  Učenici ovako razvijaju so­cijalne vještine - istaknula je pedagoginja Dubravka Novosel Guszak.

 

- Informiramo ih o dro­gama, ali ne o tome kako se koriste, nego kako reći ne i oduprijeti se pritisku vršnjaka - kazala je psihologinja Tina Matković te istaknula da su zadovoljni  odazivom djece jer se Ko­zari bok, dodaje, najčešće spominje u negativnom kontekstu, između ostaloga i zbog toga što je od ukupno 750 učenika 10 posto rom­ske nacionalnosti.“ (Članak je objavljen u Večernjem  listu od 2. studenoga)

 

 

*15.11.-15.12.2013. Mjesec borbe protiv ovisnosti 

obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna), a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola ili sedativa), kockanje, ovisnost o internetu…) koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom...).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.