Konačno Kolektivni ugovor za 72.000 zaposlenih u zdravstvu


Ministarsvo zdravlja: potpisivanje KU

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Konačno Kolektivni ugovor za 72.000 zaposlenih u zdravstvu

Prema starom KU, dežurstvo i pripravnost liječnika se plaćalo imperativno kao prekovremeni rad. No, u isto vrijeme, medicinskim sestrama se prekovremeni rad nije niti evidentirao, niti plaćao. Prema novom KU takvih presedana više neće biti.

 

Točno u podne prvog radnog dana mjeseca prosinca konačno je  potpisan Kolektivni ugovor (KU)  za 72. 000 zaposlenih  u zdravstvu - uključujući i liječnike čiji sindikat nije potpisao KU - ali se po sili zakona KU do daljnjega primjenjuje i na njih.

Novi KU za djelatnost  zdravstva i zdravstvenog osiguranja, zajedno s ministrom zdravlja Ostojićem potpisale su čelnice 2 od 3 reprezentativna sindikata u zdravstvu, V. Vuković Hoić  ispred  Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara (HSSMS/MT) i S. Abveršek ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS).  Nacrt Kolektivnog ugovora  je prethodno prihvatila Vlada, a Kolektivni ugovor stupa na snagu retrogradno tj. od 1. prosinca 2013.

KU nije potpisao treći reprezentativni sindikat koji je sudjelovao u pregovorima - Hrvatski liječnički sindikat (HLS). Njegov predsjednik I. Babić  je  to i najavio jer smatra da je predložena cijena rada liječnika  "neprimjerena i suprotna europskim standardima".   Konkretno, liječnici ne prihvaćaju ona 2 člana novog Kolektivnog ugovora koja se odnose na dežurstva i pripravnosti.


Podsjetimo, prema prijašnjim kolektivnim ugovorima za zdravstvo, dežurstvo i pripravnost liječnika se plaćalo  imperativno kao prekovremeni rad, uključivo sa svim dodacima (rad vikendom i blagdanima).  No, u isto vrijeme, medicinskim sestrama se prekovremeni rad nije  niti evidentirao, niti plaćao. Prema novom KU takvih presedana više neće biti.

Prema novom KU, ako je odrađeno unutar redovnog mjesečnog fonda radnih sati, dežurstvo će se  smatrati, odnosno plaćati   kao redovito radno vrijeme.  A  samo u slučaju  kada je  dežurstvo odrađeno iznad mjesečnog fonda sati,  ono  će se  smatrati prekovremenim radom i tako plaćati.


Prenosimo izjave potpisnika KU (Izvor: HINA):
Predsjednica SSZSS, S. Avberšek izrazila je zadovoljstvo što je sklopljen "pravičan kolektivni ugovor u kojemu nema nikakvih „sačekuša'", aludirajući na ništavni kolektivni ugovor koji je s bivšim ministrom  zdravstva Darkom Milinovićem bio dogovoren s odgođenim rokom primjene te dodala kako će vrijeme  pokazati da je „ovo malo novac s kojim raspoložemo“ pravedno podijeljen s obzirom na 72.000 zaposlenih u sustavu.
Ministar  zdravlja Ostojić podsjetio  je da su potpisivanju Kolektivnog ugovora prethodila  3 mjeseca pregovaranja tijekom kojih je održano 29 sastanaka sa sva tri reprezentativna sindikata, (HSSMS/MT, HLS, SSZSS)  te da je svaki od 79 članaka sa sindikatima "prošao" dva do šest puta.  S Liječničkim sindikatom postignuta je suglasnost oko 77 članaka, rekao je ministar izrazivši žaljenje što se nisu mogli složiti oko 2 preostala članka vezana uz dežurstva i pripravnost.
Pregovori koji su prethodili potpisivanju  Kolektivnog ugovora za djelatnost  zdravstva i zdravstvenog osiguranja bit će zabilježeni po presedanima dosad neviđenim u hrvatskoj sindikalnoj praksi, poput 2 postupka mirenja, te sudjelovanja u pregovorima sindikata koji su istovremeno štrajkali. Pratio ih je i dvomjesečni štrajk prekinut radnom obvezom.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.