Označavanje pacijenata barkodom (identifikacijske narukvice)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Označavanje pacijenata barkodom (identifikacijske narukvice)

Hrvatske bolnice krenule s primjenom novog sustava sigurnosti

 

U KB Dubrava i još nekim bolnicama, pacijenti pri hospitalizaciji   na zapešće dobivaju narukvica s jedinstvenim identifikatorom – barkodom. Takvo označavanje pacijenata, koje je standard zdravstvene skrbi o pacijentima u većini razvijenih europskih država, pridonosi većoj sigurnosti pacijenata, smanjuje rizik od pogrešaka u liječenju, a uz to reducira troškove i povećava produktivnost. Povećanje sigurnosti pacijenata odnosi se na zaštitu od 3 moguće greške: zamjene identiteta pacijenta, zamjene strane tijela ili zamjene organa koji treba operirati. Podsjetimo se samo nesretne  pacijentice kojoj su u dubrovačkoj bolnici 2011. godine, zbog zamjene identiteta, odstranili zdravi organ! 

Označavanje pacijenata barkodom omogućit će ne samo bolje praćenje pacijenta, već i  uštede zbog pregleda lijekova koje uzima, ugradbenog i potrošnog medicinskog materijala, kao i kontrolu svih postupaka koje pacijent prođe tijekom hospitalizacije.

Kod dolaska u bolnicu, svaki pacijent dobiva narukvicu označenu imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom, a mora je nositi čitavo vrijeme dok je u bolnici. Osim kod prijema u bolnicu, barkod se opet očitava kod dolaska na odjel, prije i poslije operacije ili drugog postupka, prije otpusta iz bolnice.... 

Projekt identifikacije pacijenata “gura” HZZO, koji je istu proglasio  ugovornom obvezom bolnica no nije precizirao rok primjene, vjerojatno zbog financijskih razloga.

Novi sustav identifikacije pacijenata -identifikacijsku narukvicu s barkodom- dosad su uvele samo  neke bolnice:

  • OB ŠIBENIK, 25 pacijenata,
  • KB DUBRAVA/ZAGREB, 150 pacijenata,
  • Klinika za kardiovaskularne bolesti MAGDALENA, svi pacijenti
  • KB SVETI DUH/ZAGREB, svi pacijenti ali narukvice zasada bez barkoda!

Klinička bolnica  SVETI  DUH  započela je s projektom identifikacijske narukvice još krajem 2011. godine. Nakon kraćeg probng razdoblja, od siječnja2013. se narukvice stavljaju svim pacijentima, uključujući i novorođene bebe. Osim osobnih podataka o pacijentu, uskoro će narukvice u toj bolnici imati i jedinstveni barkod pacijenta, čijim će se skeniranjem dobiti uvid u medicinsku i ostalu dokumentaciju pacijenta.

U Kliničkoj bolnici DUBRAVA,  pilot projekt identifikacijskih narukvica (barkod), krenuo  je krajem listopada ove 2013.godine, najprije na Zavodu za abdominalnu kirurgiju, a onda na još 3 odjela sa više od stotinu pacijenata. Procijenjuje se da će u slijedećoj, 2014. godini, uvođenjem narukvica za sve pacijente, samo na potrošnom materijalu uštedjeti 10-20 %, odnosno 1.000.000 eura godišnje. “Pacijenti su narukvice primili vrlo dobro, a pokazalo se da se administriranje pri hospitalizaciji drastično smanjilo. Narukvice su izuzetno izdržljive, ne može ih se potrgati ili oštetiti, a skidaju se škarama pri otpustu iz bolnice”– objašnjava Ana Primorac, glavna sestra KB Dubrava. “Na narukvice se godišnje potroši kao na kuru antibiotika za samo jednog pacijenta. Prednost je,  što uz narukvice nema straha da bi kod pacijenta koji je u komi ili pod anestezijom moglo doći do zamjene papira s drugim pacijentom. Za svega nekoliko tisuća kuna godišnje drastično se povećava sigurnost pacijenata”.  (Izvor: novilist.hr 031213).

Sustav kodiranja koristi se tek u 10 % bolnica u svijetu, dok se većina i dalje oslanja na ručne provjere. Identifikacijske je  narukvice u bolnički sustav među prvima uvela Velika Britanija još 2006. godine.

Primjena bar-kodova u zdravstvu, pokazala su iskustva, smanjuju broj grešaka i do 86 %, a smanjuju se i bolnički troškovi. 


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.