Kultni žuti "smajlić" slavi 51. rođendan -"Have na nice day!"


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.10.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Kultni žuti "smajlić" slavi 51. rođendan -"Have na nice day!"

Na današnji dan se obilježava *World Smile Day za poti­canje ljubaznosti i humanosti

 

Harvey R. Ball nacrtao je  danas već kultnog "smajlića“ 1963. godine po narudžbi  osiguravajuće kompanije „State Mutual“ iz Worcestera, čiji su čelnici željeli  da im Ball osmisli logo za "kampanju prijateljstva" za podizanje morala zaposlenika.

Smajlić je bio kreiran  za  10 minuta a osiguravajuća kompanija je dizajneru Ballu isplatila traženih 45 dolara. Otisnuli su logo na stotinjak  bedževa koji su bili brzo razgrabljeni, pa su naručili još 10.000 bedževa.

Međutim, niti dizajner Ball, niti osiguravajuća kompanija „State Mutual“ nisu uvidjeli tržišni potencijal "smajlića“ te ga nisu registrirali kao brand, odnosno nisu ga zaštitili kao intelektualni kapital i industrijsko vlasništvo.

Nekoliko godina kasnije, početkom 70-tih,  malo  poduzeće Bernard&Murray Spain iz Philadeplphije ,  trgovci  čestitkama i drangulijama,  uočili su  poslovnu priliku. Zaštitili  su smileyja  kao vlastiti brand  u kombinaciji s danas legendarnom porukom "Have na nice day"  i počeli  zarađivati  velik novac.

Poduzetnici Spain  su  kasnije  u izjavama za medije priznali kako im je u početku bilo samo do novca, no s vremenom ih je oduševio smiley kao fenomen koji je Americi traumatiziranoj vijetnamskim ratom došao kao  melem za podizanje raspoloženja.

Istodobno se izumiteljem smileyja proglasioiFrancuz Franklin Loufrani koji je sliku koristio u novinama France Soir za označavanje dobrih vijesti. On je lukavo uspio ishoditi tržišna prava za „smajlića“  te danas njegova tvrtka „Smiley Company” s podružnicom „Smiley World” zarađuje blizu 200.000.000 $ godišnje na najrazličitijim "nasmije­šenim" proizvodima koji se prodaju u stotinjak zemalja.

*WORLD SMILE DAY za poti­canje ljubaznosti i humanosti (prvi petak u listopadu)

Dizajner i  kreatvni otac „smajlića“  Harvey  Ball  smatrao  je da je taj  dobroćudni i optimistični  lik,  univerzalni simbol životne pozitive i da treba ostati u  javnoj upotrebi a ne biti zaštićen kao intelektualno vlasništvo. Stoga je  1999. utemeljio poseban dan, prvi petak u listopadu, kao World Smile Day za poti­canje ljubaznosti i humanosti, a nakon Ballove smrti 2001. Godine osnovana je humanitarna zaklada „World Smile Foundation“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.