Sigga Heimis: Umjetnost ljudskih organa u staklu (*Dan darivanja i presađivanja organa)


Sigga Heimis:Heart of Glass

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.05.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sigga Heimis: Umjetnost ljudskih organa u staklu (*Dan darivanja i presađivanja organa)

Srce od stakla samo je dio upečatljivog opusa skandinavske umjetnice Sigge Heimis na temu ljudskih organa.  S ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti doniranja organa ova umjetnica istražuje mogućnosti oblikovanja organa od stakla još od 2007. godine.

Sigga Heimis  je rođena u  Reykjaviku, Island  1970. godine.  Diplomirala je  dizajn 1994. godine  na talijanskom  Istituto Europeo di Design, Milano.   Već 1995. utemeljila je  svoj dizajnerski studio te kao free-lancer dizajnirala za švedsku IKEU i druge kompanije. 2007.  je započela ciklus na temu ljudskih organa izrađenih u tehnici puhanja stakla (glassblowing, hot-worked).

 

*Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva,  obilježava  se 26. lipnja prema odluci Hrvatskog sabora iz 2006. godine. Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe, kao što su jetra, srce i pluća, presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na žalost, broj osoba koje čekaju na presađivanjem mnogo je veći od broja raspoloživih organa. Stoga tema darivanja organa zahtijeva široku podršku javnosti usmjerenu na razvijanje transplantacijske svijesti  i isticanje  važnosti darivanja organa nakon smrti u svrhu liječenja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.