*Epileptički napadaj, tumor i operacija mozga u budnom stanju


epilepsija (Izvor:www.snz.hr)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Epileptički napadaj, tumor i operacija mozga u budnom stanju

Prva awake craniotomija u Hrvatskoj pod vodstvom neurokirurga prof. Krešimira Rotima i uz učešće psihoonkologinje Marte Benko

 

Željko Garaj je krajem 2012. imao epileptički napadaj, a onda su mu pri pregledu magnetskom rezonancijom otkrili tumor na mozgu. Liječnici u KBC „Sestre milosrdnice“ u Vinogradskoj,  pred­ložili su mu operaciju  na mozgu u budnom stanju!

Tumor  je u mozgu bio nezgodno smješten tako da je postojala opasnost da tijekom operacije stvari krenu neželjenim tokom i da  Željko ostane paraliziran.  U želji da  taj rizik svede na minimum, neurokirurg prof. Rotim je predložio da se operacija obavi s pacijentom  u budnom stanju kako bi kirurški tim tijekom  zahvata mogao paziti da se ne oštete dijelovi moz­ga odgovorni za motoriku.

Željko se prvo užasnuo na pomisao da  mu liječ­nici "režu" glavu  dok je budan. No,  strah od paralize ruke ili noge bio je jači.

Ali  operaciju u budnom stanju ne može podnijeti svaki pacijent. Procjenu je li Željko sposoban podnijeti takav zahvat trebala je do­nijeti psihoonkologinja Mar­ta Benko.  Prije operacije Željko je s njom razgovarao i po nekoliko sati, tijekom 10-dnevnih  psiholoških pripreme. Prošao je niz testiranja tijekom kojih je crtao, prepoznavao obli­ke i slično…

Operacija uklonjanja  tumora iz lijeve regi­je mozga uz pacijenta  u svijesnom stanju, obavljena je 10. lipnja 2013. pod vodstvom prof.dr.sc. Krešimira Rotima. Trajala je  1 sat i 20 minuta. To je bila prva  „awake craniotomija“ u RH za koju je osnovan  multidisciplinarni tim u sastavu neurokirurzi, neurolog, anesteziolog, klinički psiholog te medicinske sestre/tehničari.

Pacijent Željko je unatoč pripremi, na dan operacije bio  jako prestrašen. No, strah je nestao nakon što je  prije odlaska u salu dobio injekciju za umirenje. Željko se ne sjeća onoga što  se doga­đalo u operacijskoj dvorani i to mu je drago. K sebi je došao tek u bolesničkoj sobi.

„Riječ je o anesteziji koja izaziva neku vrstu  >zanese­ne svijesti<  tako da pacijent može svjesno odgovarati na pitanja psihologa i surađi­vati s neurologom koji kon­trolira pokrete tijela. Zbog toga se pacijenti uglavnom ne sjećaju ili se događaja iz ope­racijske dvora­ne prisjećaju samo parci­jalno…Uvijek postoji rizik da pacijenta tijekom zahvata  uhvati panika, što bi mu moglo ugroziti život ako bi se pokušao dići sa stola“- izjavio je neurokirurg Krešimir Rotim u intervjuu za Večernji list 160313.

Pacijent Željko Garaj, u vrijeme operacije 47-godišnjak,  cijeli se život rekreativno bavio karateom te je sportska disciplina i izdržljivost vjerojatno pridonijela stabilnost potrebnoj da dobro podnese  operaciju mozga u budnom stanju. Željko radi  kao kuhar u Studentskom centru i otac je dvoje  djece: Lea (11) i Ivan (6).


*) Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

obilježava se u Hrvatskoj 14. veljače na Dan svetog Valentina koji je prema predaji, izliječio od epilepsije sina jednog uglednog rimskog građanina, te se stoga štuje kao zaštitnik osoba oboljelih od ove bolesti. (Izvor: www.hzzo.hr) 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.