Kraj polugodišta: učinci štrajka đaka Medicinske škole u Sl. Brodu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 19.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kraj polugodišta: učinci štrajka đaka Medicinske škole u Sl. Brodu

Štrajk nije rijetka pojava u Hrvatskoj, no da se na njega odluče srednjoškolci ipak je iznenađujuća novina

 

Srednjoškolci iz  Medicinske škole u Slavonskom Brodu  posegnuli su nedavno za  štrajkom kako bi riješili  problem lošeg rasporeda nastave i  stručne prakse. Zbog prakse ustaju u 5 sati ujutro a vraćaju se kući tek u 21 sat.  Slavonsko-brodska bolnica nudi stručnu praksu samo od 7 do 10 sati. Nakon toga učenici  u neprimjerenim uvjetima, po hodnicima škole čekaju da u 13 sati krene nastava koja traje do 19 sati. Mnogi  učenici stanuju daleko od škole i izbivaju od kuće neprekidno od 5 do 21 sat. Ističu kako bi se do ponovnoga ranojutarnjeg polaska na praksu trebali odmoriti i istodobno pripremiti za nastavu te drže neprimjerenim postojeći raspored po kojem se u istom danu  odvija  stručna praksa u bolnici i nastava u školi. Njihov je zahtjev razdvajanje stručne prakse od nastave tako da se one ne odvijaju u istom danu već naizmjenično: 5 dana stručna praksa u bolnici pa nakon toga  5 dana  nastava u školi...

Učenici su sada preopterećeni a dodatni problem predstavlja činjenica da se opći predmeti uče u prve dvije godine, što je otežavajuća okolnost  za one koji idu na državnu maturu.

Dosadašnji pokušaji rješavanja problema pokazali su se neuspješnima. Ravnateljica Medicinske škole Katica Lujić  smatra da je problem u nedostatlu kadra koji bi vodio praksu. Ona je još početkom školske godine zatražila od Ministarstva obrazovanja zapošljavanje medicinskih sestara koje bi vodile praksu.

No iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta su „vratili lopticu“: „Organizacija nastave odgovornost je ravnatelja, dok je za stvaranje adekvatnih uvjeta u kojima će se nastava odvijati, zadužena Županija“.  

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provela je nakon toga u Medicinskoj  školi stručno-pedagoški nadzor tijekom kojega su utvrđene brojne nepravilnosti.

Ubrzo nakon toga, 7. prosinca,  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku o provođenju savjetodavnog nadzora radi utvrđivanja stanja u svim medicinskim školama u Hrvatskoj. Na prijedlog ministra Jovanovića osnovana je radna skupina za sustavno praćenje primjene strukovnog kurikuluma, koja će biti na raspolaganju školama kao savjetodavni tim za krizne intervencije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.