*Nobelova nagrada za medicinu Nijemcu i dvojici Amerikanaca


Lice Nobelove nagrade/medalje za medicinu (Izvor:wikipedia.org)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Nobelova nagrada za medicinu Nijemcu i dvojici Amerikanaca

Ovo je ajprestižnije priznanje koje jedan znanstvenik može primiti

 

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Nijemac Thomas Südhof i Amerikanci James Rothman i Randy Schekman  koji su otkrili  značajne transportne mehanizme u stanici, čiji su defekti temelj za razvoj dijabetesa, tetanusa i mnogih drugih bolesti.

„U stanicama se tvari često pakiraju u malenim mjehurićima (vezikule) i tako dalje transportiraju. Bez  tih  preciznih organizacija, u stanici bi nastao potpuni kaos", napisao je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

"Defekt u transportnom sustavu vezikula zamijećen je u nizu bolesti. Ovaj transportni sustav važan je za živčani sustav, hormonski sustav kao i za bolesti imunološkog sustava“, kazao je predsjednik Odobra za dodjelu Nobelove nagrade Juleen Zierath.

"Tetanus je bolest na koju utjecaja ima vezikularni transport", rekao je Jan-Inge Henter iz žirija za Noblevou nagradu, dok je njegov kolega Göran Hansson dodao: "Ovo otkriće do sad nije dovelo do lijekova ali zato jest do dijagnoza." (Izvor: DW)

 

Schekman je otkrio niz gena koji su nužni za vezikularni transportni sustav. Tothman je otkrio kako vezikuli prodiru u pravu stanicu da bi tamo istovarili svoj teret. Südhof je otkrio koji signali vezikulima nalažu da tvari koje transportiraju oslobađaju u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

 

Thomas  Südhof je rođen 1955. u Göttingenu, Njemačka. Studirao je na tamošnjem sveučilištu i kasnije u Aachenu . Danas Südhof svoja istraživanja provodi na elitnom američkom sveučilištu Stanford.

 

Randy Schekman je rođen 1948. a od 1976. istražuje na kalifornijskom elitnom sveučilištu Berkelyu.

 

James Rothman je rođen 1950. i od 2008. radi na sveučilištu Yale.

 

Objavom dobitnika nagrade za medicinu – dana  7. prosinca  – započela ja dodjela Nobelovih nagrada za 2013. godinu.  Nakon toga se redom, dan za danom, objavljuju dobitnici nagrade za fiziku,  kemiju, književnost, mir, ekonomiju.

 

 

*Nobelovu nagradu  za medicinu ili  fiziologiju  (švedski:  Nobelpriset i fysiologi eller medicin)

jednom godišnje dodjeljuje švedski Karolinska institut. To je jedna od  nekoliko nagrada koje se prema oporuci Alfreda Nobela   dodjeljuju kontinuirano  od 1901. godine za iznimne doprinose u području  medicine (ili  fiziologije), fizike, kemije, književnosti, mira, ekonomije. Ova nagrada kojom rukovodi Zaklada Nobel se općenito smatra najprestižnijim priznanjem koje jedan znanstvenik može primiti. Svake se godine  objavljuje na godišnjem ceremonijalu na dan Nobelove smrti, 10. prosinca u Stockholmu.

 

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.