Belgijski parlament o eutanaziji djece i slučaj Marijane Gregurić


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Belgijski parlament o eutanaziji djece i slučaj Marijane Gregurić

Podsjetimo se slučaja Gregurić. Otac Jozo je usmrtio kći Marijanu koja je bila u stanju vegetativ­ne kome. Hrvatski zakon ne poznaje ubojstvo iz milosrđa. No iako je sud Jozu kaznio s 2 godine zatvora, primije­njena je mogućnost ublažava­nja kazne.

 

U belgijskom je parlamentu prijedlog zakona kojim se pravo na smrt iz samilosti - eutanazija - pod određenim uvjetima i uz suglasnost roditelja proširuje i na maloljetnike. Eutanazija će biti omogućena, uz suglasnost liječnika, za djecu koja trpe neizdržive bolove, pate od smrtonosne bolesti ili im prijeti skora smrt.

Podsjetimo se slučaja Marijane Gregurić, 23-godišnje djevojke koja je bila u stanju vegetativ­ne kome, kada je njen otac Jozo uzeo pravo da je odvede u  smrt iz samilosti – eutanaziju.

Ali, kao prvo, hrvatsko pravosuđe ne poznaje ubojstvo iz samilosti - eutanaziju. Drugo, Marijanin otac  nije svojoj kćeri okončao život tako da joj je isključio aparate, on je u ruke uzeo nož. Dana  8. listopada 2012. Jozo Gregurić je usmrtio svoju kćer tako da joj je ubrizgao otopljene tablete i prerezao joj žile.

Sredinom lipnja prošle godine, 8 mjeseci nakon Marijanine smrti, njen je otac Jozo Gregurić na Županijskom sudu u Sisku osuđen  na 2 godine zatvora. Od toga će prvu godinu za­tvora odslužiti, a druga je godina uvjetna uz trogodišnji rok kuš­nje. Presuda Gregu­riću bila je prva u kojoj je primije­njena mogućnost ublažava­nja kazne. Po starom zako­nu minimalna kazna bila bi 3 godine zatvora.

Kako je obrazložila sutkinja Melita Avedić, nema sumnje da je Mari­jana umrla nasilnom smrću. No, pri određivanju kazne uzelo su se u obzir sve olakotne okolnosti, posebno činjeni­cu da je Gregurić bio bitno smanjeno ubrojiv. A primijenjene su i po­voljnije odredbe novog Ka­znenog zakona, koje omo­gućuju djelomičnu uvjetnu osudu. Greguriću je izreče­na najniža moguća kazna za to kazneno djelo.

Suđenje je pratila medijska kampanja koja je apelirala za blagu kaznu ili oslobađanje. U nastavku izvod  iz Večernjeg lista od 14. lipnja 2013.

 

„Od prve operacije moje kće­ri prije 4 godine tuga se uvukla u našu obitelj. Svi su se radovali životu, samo je moja kći vegetirala bez na­de. U početku su nas mnogi obilazili i zanimali se za nje­no zdravlje, kasnije sve ma­nje. Ni u bolnicama nismo bili poželjni jer je ona zahti­jevala posebnu njegu.. Sve mi je u životu krenulo nizbrdo od ranjavanja u gla­vu tijekom obrane Petrinje, bijega iz grada i na kraju kćerine bolesti“ - rekao je Gregurić.

 

Zakonski gledano, on je ubojica. Dignuo je ruku na vlastitu kćer, ali ne da bi joj naudio, već da bi joj pomogao, uvjeren da čini ono što je najbolje za nju. Me­diji i dio struke njegov su čin proglasili činom milosrđa. Joso Gregurić iz sisačkog predgrađa Capraga postao je prvi (osuđenik) u Hrvatskoj koji je nekoga ubio vjerujući da mu čini dobro.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.