HZZO uklanja šaltere? 26.950 studenata osigurano automatski


Izvor: HZZO

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZZO uklanja šaltere? 26.950 studenata osigurano automatski

Prošlog je tjedna HZZO priopćio da je 26.950 studenata automatizmom zdravstveno osigurano kao redovni studenti, te oni ne moraju osobno dolaziti na šaltere HZZO-a s potvrdama o redovnom studiranju kao što je to bilo dosada.

Uštedu vremena mladim klijentima i automatski postupak prijave na obvezno zdravstveno osiguranje tim je studentima omogućio Sporazumom koji je potpisalo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  s HZZO-a.

Navedenim Sporazumom omogućeno je HZZO-u spajanje putem Sveučilišnog računarskog centra (SRCE) na web servis i dobivanje podataka o svim redovnim studentima u Hrvatskoj. Nakon preuzimanja podataka o 117.644 osoba, HZZO je ustanovio da je 23.725 redovnih studenata bilo zdravstveno osigurano prema nekoj drugoj osnovi, a 3.225 studenata bilo je bez zdravstvenog osiguranja. Sada su svi oni (26.950 studenata) automatizmom zdravstveno osigurani kao redovni studenti te  ne moraju osobno dolaziti na šaltere HZZO-a s potvrdama. Time su administrativno sanirane posljedice brzopletih promjena odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 28. lipnja (NN 80/13)  a koje se odnose na studente.

 

Podsjetimo, sredinom ove godine, svi redovni studenti stariji  od 26 godina ostali su bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje. Ta – za studentski standard značajna promjena – objavljena je u Narodnim novinama 28. lipnja. No, u okrilju ljeta prošla je nezapaženo sve dok krajem kolovoza, na kućnu adresu studenata nisu počele pristizati obavijesti o novim pravilima zdravstvenog osiguranja po kojem su studenti stariji od 26 godina, iz svog džepa trebali godišnje izdvajati oko 4 tisuća kuna za obvezno zdravstveno osiguranje.

Nezadovoljni studenti – koji su po izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 28. lipnja (NN 80/13)  -  trebali postati „samoplatioci“,  obratili su se medijima i uz podršku Studentskog zbora Sveučilišta, argumentima „pritisli“ zdravstvenu i obrazovnu državnu administraciju.

15. studenoga (NN 137/13) objavljene  su izmjene Zakona o obveznom zdrav­stvenom osiguranju po kojem svi studenti imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje 8 godina od dana upisa fakulteta. Time je zakonodavac ispravio lipanjsku odredbu prema kojoj su studenti imali pravo na osiguranje samo do 26. godine života.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.