O Uskrsu iz pera pok. fra Zvjezdana Linića


Izvor: zagreb.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.04.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

O Uskrsu iz pera pok. fra Zvjezdana Linića

„Već smo duboko za­gazili u ovu godinu koja nam je još nedavno bila nova… Sada je i ova već pomalo stara i uho­dana. Uvijek nam taj hod kroz godinu u svjetlu Isusova zemaljskog života i njegova djela spasenja govo­ri o činjenici da Isus još nije dovršio djelo svoje ljubavi u svakom pojedinom čovje­ku, u svima nama…

 

No vjerujemo da nam je Isus došao objaviti tajnu života. Sam je za sebe rekao: "Ja sam put, istina i život!"» (Iv 14,6). Isus bi nas htio naučiti živjeti, on bi nas htio uvesti u školu svoga života. No tu zapinjemo na nekim činjeni­cama:

Isusov je život bio kratak (proživio je tek nešto više od 30 godina zemaljskog života), a mi bismo htjeli dugo živjeti; htjeli bismo biti priznati, uvažavani u društvu, a on je bio osuđen i umro je nepriznat; htjeli bi­smo uživati što više u ovom svom životu, a on nije imao vremena da se odmori (a kamoli za godišnji odmor); htjeli bismo imati siguran krov nad glavom, komforan stan ili možda novu kuću na lijepom mjestu, a on nije imao kamo glavu nasloniti.

I s pravom se onda pitamo u čemu je onda tajna Isuso­va života? Po čemu nam on može biti temeljem za ispu­njen život?

 

A upravo tu negdje otkri­vamo Isusa. On je u suprot­nosti s današnjim svijetom i pogodovanju ljudskoj komotnosti i želji za užitkom…A tu je prostor brojnim poniženjima i razočaranjima.

Isus naprotiv ne teži za svojom komotnošću, ne živi za sebe. On se daje za druge. Ne sputava i ne zarobljuje život u njegovim sebičnim okvirima. Davanje i predanje ispunjaju sve te­žnje Isusova srca.

Temeljna slika o smislu njegova života skrivena je u pšeničnom zr­nu koje postaje izvorom novoga života tek pošto umre (usp. Iv 12,24). Ako ne umre, ostaje samo, jalovo. Ako se ne preda, život se ukruti i time potkopava sam temelj vlastite životvorne stvarno­sti, one istinske stvarnosti koja se sastoji u umnažanju, obogaćivanju života.

Isusov se život doista rascvao u uskrsnuću, ali tek po isku­stvu pšeničnog zrna koje umire. Po smrti na križu, na koju je pristao iz ljubavi za druge, Isusov je život postao klicom koja se više nikad ne­će moći uništiti. Od njegova života i mi živimo kako bi­smo i sami postali izvorom ljepšeg života za mnoge. Taj i takav život ne može nikada zaći u slijepu ulicu.

Samo život koji nije okrenut prema sebi, nego prema drugima, život koji se troši iz ljubavi za druge može osigu­rati onu sreću za kojom svi mi čeznemo. Jer je neizreci­va sreća u spoznaji da je po našoj žrtvi netko usrećen. A mi smo svi usrećeni i spašeni po Isusovoj žrtvi ljubavi“. (Izvadak iz kolumne koju je danas pokojni fra Zvjezdan Linić objavio u Večernjem listi 010213)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.