Ustavni sud ukinuo radnu obvezu bolničkim liječnicima


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.12.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ustavni sud ukinuo radnu obvezu bolničkim liječnicima

Ustavni sud je danas jednoglasno ukinuo radnu obvezu bolničkim liječnicima i time poništio odluku Vlade od 14.studenoga. „Vlada je u tom slučaju imala ulogu poslodavca, a pritom nije iskoristila zakonska sredstva iz Zakona o radu koja je imala na raspolaganju već se pozvala na nevažeće odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti”- izjavila je sutkinja izvjestiteljica S. Banić.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pojasnila je da Vlada pritom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku utemeljenu  na  nevažećim odredbama/Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2003. koji je prestao važiti 2006. godine.

Time se Vlada na nezakonit način umiješala u štrajk liječnika i tako im onemogućila ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava.

Ustavna sutkinja izvjestiteljica Slavica Banić je dodala da je Ustavni sud od ministra Rajka Ostojića zatražio očitovanje o uvođenju radne obveze liječnicima na koje Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo, već je zatražio dodatni rok. No, sjednica Ustavog suda s tom točkom dnevnog reda već je bila zakazana te dodatni rok nije odobren.

Podsjetimo, prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) nakon što je Vlada 14. studenoga uvela  radnu obvezu i tako prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana.

Vlada je svoju odluku od 14. studenoga, o uvođenju radne obveze bolničkim liječnicima, tada obrazložila argumentom da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima. Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodena je radna obveza.

“Nakon 2 mjeseca štrajka više se nije moglo čekati, jer su se liste čekanja u nekim bolnicama povećale 3-4 puta. Dok je to bilo na razini manjih županijskih bolnica i sporadično - čekali smo, no kada se to počelo odvijati u velikim hrvatskim gradovima nismo više mogli čekati. Bilo je ugroženo i narušeno osnovno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, i to od liječnika u štrajku koji primaju plaće iz doprinosa koji izdvajaju svi hrvatski građani”- izjavio je sredinom studenoga ministar zdravlja Rajko Ostojić.

 

Danas je odluku Ustavnog suda komentirao je ministar financijaSlavko Linić koji je rekao  da je nedopustivo da netko štrajka i istodobno prima plaću, kao što je to slučaj u štrajku liječnika.Naročito, kaže, oni koji mjesečno zarađuju 34.000 kuna, što je godišnji prihod nekog umirovljenika. (Izvor: portal dnevnik.hr)

 

Prestankom radne obaveze štrajk liječnika se nastavlja, a o modalitetu štrajka odlučit će se idućih dana, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. Formalno-pravno štrajk nije niti prekinut, podsjetio je Babić na konferenciji za novinare, pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića i Vladu na nastavak pregovora  te najavio da će Liječnički sindikat pričekati objavu odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama i dostavu pisanog pravorijeka.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.