*Dan Hitne pomoći: zbog njega je linija cijelo vrijeme bila zauzeta


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.04.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan Hitne pomoći: zbog njega je linija cijelo vrijeme bila zauzeta

Prije nekoliko godina dnevni je tisak zabilježio slučaj neodgovornog (nastranog) 52-godišnjaka iz okolice Unešića koji je seksualno uznemiravao djelatnice Hitne pomoći i istovremeno zauzimao liniju drugima ko­jima  je bila potreb­na hitna medicinska pomoć.

Uznemiravanje je trajalo gotovo 2  godine a usmjereno je bilo na dje­latnice Hitne medicin­ske pomoći u Zadru, Šibeniku i u Splitu te u jednoj  privatnoj ambulanti. Uglav­nom bi tražio da ga spoje s medicinskom sestrom. Uvijek bi počeo s istom pričom, da je imao odnos s jednom ženom i da je nakon toga dobio tem­peraturu. Sve bi se vrlo brzo pretvorilo u perverziju i na­posljetku njegovo samoza­dovoljavanje.

Perverznjak  bi i po 80 puta u jednom danu zivkao djelatnice Hitne pomoći i to s četiri ili pet telefonskih bro­jeva. Ni reorganizacija Hitne medicinske pomoći koja se odvijala u to vrijeme, odnosno prespajanje preko jedinstvenog broja  112, nije ga mogla zaustaviti.

Šef zadarske Hitne medicinske službe dr. Vlatko Grković podnosio je  tri puta prijavu protiv neodgovornog (nastranog) uznemiravatelja Hitne. No, policiji je trebalo 2 godine da ga locirala te je napokon uhićen tek poćetkom 2012. godine a protiv njega je podnesena kazne­na prijava zbog  “uništenja i oštećenja javnih naprava za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 6 godina zatvora”.

 

NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE  

obilježava se svake godine 30. travnja a prema odluci Hrvatskog sabora. Time se nastoji senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

Prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2013. godine, Hitna je reorganizirana u  21 zavod za hitnu medicinu  s ukupno 919 timova  i 2.822 djelatnika, od kojih je 627 doktora medicine, 1.322 medicinskih sestra i medicinskih tehničara te 873 vozača. Timovi hitne medicinske službe godišnje obave više od 1.500.000 intervencija. Uvedena je i specijalizacija iz hitne medicine, a u samo 2012. godini je odobrena 51 specijalizacija iz hitne medicine.  Status specijalista hitne medicine ima 178 doktora medicine, a 28 medicinskih sestra/tehničara su specijalisti hitne medicinske službe. (Izvor: Ministarstvo zdravlja, 4/2013)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.