Marihuana legalno: u 2014. Colorado, Washington DC, Urugvaj


cannabis plant wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Marihuana legalno: u 2014. Colorado, Washington DC, Urugvaj

Generalna legalizacija marihuane (ne samo u medicinske svrhe već i kao vrsta zabave)

 

U isto vrijeme kada se događa generalna legalizacija  prodaje marihuane na pojedinim točkama američkog kontinenta, objavljena su i istraživanja onkologa Wai Liu: „Postoji mnogo vrsta raka*) koji bi trebao dobro reagirati na kanabis...Može se dobiti nešto prirodno i jeftino a utjecaj je jednak i bolji nego sintetički lijekovi koji koštaju milijarde".

Britanski znanstvenik Wai Liu i ujedno onkolog na londonskom medicinskom sveučilištu St. George, objavio je znanstveni rad u kojem je dokazao da kanabinoidi, kemijski derivati marihuane mogu ubiti stanice leukemije. Njegovo istraživanje, objavljeno u časopisu Anticancer Research, pokazuje da neki nepsihoaktivni kanabinoidi rezultiraju drastičnim smanjenjem stanica raka i istovremeno suzbijaju stanični ciklus i razvijanje kancerogenih stanica na svim razinama.

 

Da li je legalizacija prodaje marihuana na pojedinim točkama američkog kontinenta doista znak sve šireg prihvaćanja stava da kanabis ili određeni dijelovi kanabisa rade identičnu stvar kao i lijekovi na čije razvijanje farmaceutske kompanije troše milijarde?!

 

U Sjevernoj Americi su savezne države Colorado i  Washington DC generalno legalizirale prodaju marihuane (ne samo u medicinske svrhe već i kao vrstu zabave) a u Južnoj Americi je to učinio Urugvaj. Dopušta­njem prodaje marihuane  od 1. siječnja, Colorado  je prestigao sa­veznu državu Washington u kojoj još nije počela prodaja kao ni u južnoameričkom Urugvaju.

Prodaja marihuane u dućanima koji su za to ishodili dozvolu počela je s prvim danom ove godine. Maksimalno je dopu­štena kupnja 28 grama po  cijeni od oko 60 dolara. Neke procjene govore da bi ovaj novi posao državi Colorado mogao godišnje donijeti i više od 200 milijuna dolara godišnje. Colorado i Washington bi trebali biti test, ako ne bude zabi­lježen rast ovisnosti ili neki drugi negativni pokazatelj, legalizirat će se prodaja i u drugim saveznim državama.

U Europi je Nizozemska  točka za legalnu kupovinu marihuane. Njihovi financijski pokazatelji govore da je oko 10 % turista koji su ranijih godina posjećivali Nizozemsku,  to radilo isključivo zbog "trave“. Država je od njih zarađivala oko 500 milijuna dolara poreza.  U međuvremenu je Nizozemska, najprije  uvela zabranu prodaje marihuane strancima, da bi  na kraju  odluku o tome ipak prepustila lokalnim vlastima. Sve to pokazuje da financijski aspekt legaliziranja marihuane nije zanemariv.

 

 

*) SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA (WORLD CANCER DAY)

Svake godine 4. veljače Svjetska zdravstvena organizacija zajedno s Međunarodnom unijom protiv raka (UICC) sponzorira kampanje za promicanje borbe protiv raka. Vodeće teme su prevencija nastanka raka i podizanje kvalitete života oboljelih.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.