*Blue Monday: optimist ili pesimist -zona vjerovanja a ne realnost


Izvor: zagreb.hr

Autor/Izvor: Večernji list 20131227

Objavljeno: 20.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Blue Monday: optimist ili pesimist -zona vjerovanja a ne realnost

*Treći ponedjeljak u siječnju ponio je neslavnu titulu najdepresivnijeg dana u godini

 

“Pesimizam i optimizam se ne tiču stvarno­sti, već dimenzije u kojoj nije moguće iskalkulirati do kraja kako će nam biti, dakle optimist i pesimist se ne kreću u prostoru znanja ili realnosti već vjerovanja. Vicevi o pesimistima i op­timistima su se odavno izlizali, poput onog kako pesimist misli da nam ne može biti gore, a optimist da može. Neki vole istaknuti kako oni nisu ni optimisti ni pesimisti već "realisti". Ali o tome uopće nije riječ...

 Optimist vjeruje da će se stvari, unutar prostora pra­ve budućnosti kao moguć­nosti novog, nekako ipak razvijati u dobrom smjeru, a pesimist vjeruje i očeku­je suprotno.

Stav prema budućnosti djelomično je i predodređuje, jer optimi­stična pozicija nosi poten­cijal početne poduzetnosti, elana, ali nosi i opasnost razočarenja i depresije ako stvari krenu drugačije. Kod pesimista je suprotno, nje­gova nevoljkost i nevjera u boljitak će ga u startu sputavati, ali ako stvari ne budu tako crne kao što je očekivao, ugodno izne­nađenje daje mu dodatno "gorivo" za djelovanje na poboljšanju situacije.

Sto­ga nije lako reći je li bolje biti optimist ili pesimist. Moglo bi se kazati tek ka­ko optimisti vjeruju kako je bolje biti optimist, a pesi­misti pesimist. U tom smislu ću kao nepo­pravljivi optimist reći: 2014. godina će u Hrvatskoj biti grozna, povećavat će se ne­zaposlenost, deficit i zadu­ženost, pljuštat će novi ga­fovi nesposobne vlasti i ra­sti uvjerenje u nedoraslost oporbe da išta bitno izmje­ni, rasti će siromaštvo, ovr­he, beskućništvo, kriminal, otmice, krađe, prosjačenje, samoubojstva, emigracija, ekstremizam, sve moguće vrste konflikta, no sve to je već predodređeno zadnjim godinama pa se radi o pro­tezanju posljedica prošlosti u novu godinu. Zrno prave budućnosti, dakle ono malo prostora 2014. kojeg nismo unaprijed oglodali prethod­nih godina, sigurno će biti dobro.“ (Izvod iz  kolumne Kratki espresso, Nino Raspudić, Večernji list 20131227)

 


*BLUE MONDAY (mit o najdepresivnijem danu u godini)

Treći ponedjeljak u siječnju  ponio je neslavnu titulu  najdepresivnijeg dana u godini na temelju spornog istraživanja britanskog psihologa Arnalla iz 2005. godine. Strah od gubitka posla, nagomilani računi, prekršene novogodišnje odluke, tmurno vrijeme - loši su faktori koji su najizraženiji, prema Arnallu, upravo na današnji dan. No, ako je vjerovati Wikipediji,  cijela ta stvar s trećim ponedjeljkom u  siječnju i najdepresivnijim danom u  godini, je lažnjak. Arnallova studija je u stvari prikrivena promidžbena kampanja koja je imala za cilj  potaknuti ljude na što veću kupnju turističkih aranžmana u dotada „mrtvoj siječanjskoj sezoni“. Dakle, može „Blue Monday“ a može i 'Blooming Monday'. Ono u što vjerujemo, to će nam se i dogoditi.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.