*Dan djece oboljele od raka: roman Greška u našim zvijezdama


roman Greška u našim zvijezdama, izdavač Fokus

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan djece oboljele od raka: roman Greška u našim zvijezdama

Augustus ima 17 a Hazel 16 godina, i zloćudnu bolest. Sretnu se i zaljube jedno u drugo. Njihov zajednički put traje kratko svega nekoliko mjeseci i kao svaka velika ljubavna priča završava smrću. Ipak, ovo nije knjiga o smrti, već o ljubavi.

Šesnaestogodišnja Hazel se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi i svijetom hoda vukući za sobom bocu za kisik bez koje više ne može. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena.

Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji. On je zloćudnu bolest pobi­jedio, ali je ostao bez noge. Savršeno se dopunjuju, povezuje ih pogled na život i bolest od koje boluju.... U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost.

Knjiga "Greška u našim zvijezdama" (autor John  Green, izdavač Fokus) jedna od onih nakon kojih se ne spa­va. Zašto? Zato što pokazuje da zloćudna bolest, na kraju, nije bitna za ljudskost i ljubav; zato što nije uništila romantiku; zato što Hazel i Augustus dobijaju svoje  „forever within the numbered days”…

Originalna knjiga puna osjećaja napisana je s izvanrednim smislom za humor i sarkazam, a zahvaljujući autorovom pripovjedačkom talentu ostavlja na čitaoca izniman dojam.

Doduše, autora Johna Greena,  optužili su da je  "Greška u našim zvijezdama" sick-lit, odnosno da se bavi temama bolesti i smrti koje tinejdžeri, njena ciljna grupa, nisu sposobni shvatiti. No, to uvjerenje da su mladi ljudi suviše mentalno krhki da bi im se dopustilo da čuju o lošim stvarima, je pogrešno. Godišnje od raka oboli 175 000 dece, pa je potpuno štetno bježati od toga kao da će bolesti nestati ako dovoljno intenzivno ne razmišljamo i ne pričamo o njoj.

Narator je Hazel koja je zabavan glavni lik iako je često depresivna i čangrizava, smije se brošurama koji govore o tome kako je depresija nuspojava raka, i kaže da je depresija nuspojava smrti. Ona je sarkastična tinejdžerka opterećena knjigom koju čita iznova i iznova, razmišlja o smrti, brine o svojim roditeljima, snima svaku epizodu America’s Next Top-Model.

John Green ne pokazuje svoje glavne likove kao male heroje koji brinu o drugima čekajući da umru, nego kao tinejdžere koji boluju od raka, zaljubljuju se i svađaju, a ponekad i upiške u krevetu, skidaju svoje proteze i moraju  nositi  bocu s kisikom kud god idu. 

„U tom paklu bolesti i smrti, jer dijagnoza je takva da ne­ma liječenja nego samo pro­duljenja onog što je ostalo od života, junaci su pravi tinejdžeri. I u tome je snaga gotovo svake stranice ovog romana Johna Greena, i njegovo majstorstvo.

Ovdje je sve teško, tragično, na granici koja vas tjera da odložite knjigu i nikada joj se ne vratite. Ali nije pate­tično. To je život u svojem najgorem izdanju, onaj u kojem još ima mjesta za romantiku, mladost, snove, ispunjene želje, generalnu probu sprovoda, ali i ljubav­no pismo koje stiže nakon smrti.

Green najviše pažnje posve­ćuje osjećajima svojih glav­nih junaka, ali tu su i njihovi roditelji, prijatelji, djevojke. I postavlja pitanja. Može li se prestati biti mama ka­da dijete umre? Je li kriva djevojka koja pobjegne od dečka u trenutku dok je on na operaciji koja će ga osta­viti bez vida? Odgovori koje Green nudi nisu jednoznač­ni, a protkani su istančanim smislom za humor, koji čini podnošljivim tu tešku priču. Ili najjednostavnije rečeno: današnja generacija mla­dih čitatelja dobila je svoju "Ljubavnu priču". (Izvor: Večernji list, 4. siječnja 2014.)

 

 

*DAN DJETETA OBOLJELOG OD RAKA (MALIGNE BOLESTI) 

obilježava se 15. veljače svake godine prema odluci Hrvatskog sabor iz 2006. godine. Na isti datum obilježava se i Međunarodni dan   djeteta oboljelog od raka i to počevši od 2001. godine na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations). 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.