Robot Rene pomaže u dijagnostici i rehabilitaciji djece s autizmom*


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.04.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Robot Rene pomaže u dijagnostici i rehabilitaciji djece s autizmom*

Stručnjaci sa dva zagrebačka fakulteta - Edukacijsko rehabilitacijskog i Fakulteta elektrotehnike i računarstva ujedinili su svoja znanja, koja bi mogla pomoći u prepoznavanju ranih simptoma autizma. Kreiran je robot Rene, koji pleše, priča,  igra križić kružić - i koji bi djeci s autizmom mogao promijeniti život.

Iako je projekt još u ranoj fazi, Rene već i sada obavlja zahtjevne funkcije. Na sebi ima računalo koje je po snazi i mogućnostima usporedivo s računalima u naprednim mobilnim telefonima. U budućnosti, robot bi trebao reagirati čak i na djetetove emocije. I na još mnogo načina približiti se svijetu autista. Uz igru i puno smijeha.

„Sva djeca vole robote, ali postoji razlika, a to je da djeca s autizmom puno bolje reagiraju na robote nego na ljude“, izjavila je za portal dnevnik.hr  logoped Maja Cepanec,  znanstveni novak i jedna od članica tima koji je kreirao robota.

 

Svaki robotov pokret prilika je za opažanje djetetove reakcije. Prvi znakovi autizma javljaju se unutar prve godine života, no teško se prepoznaju. U što ranijoj dijagnozi pomoći bi trebao Rene.

 


*SVJETSKI DAN AUTIZMA

obilježava se  svake godine 2. travnja. U Hrvatskoj živi 8.000 osoba s autizmom.

 

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.