Svjetlo u recesijskom tunelu: farmaceuti investiraju,Belupo i JGL


www.belupo.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Svjetlo u recesijskom tunelu: farmaceuti investiraju,Belupo i JGL

Završetak  2013. godine obilježilile su najave dviju velikih investicija u farmaceutskom sektoru, Belupova u Koprivnici i investicija Jadranskog Galenskog Laboratorija u Rijeci. Podravkina tvrtka kćer Belupo planira uložiti 390.000.000 kuna te za 3 godine pustiti u pogon 2 nove tvor­nice koje će biti izgrađene tik uz postojeće proizvodne pogone u industrijskoj zoni Koprivnice.

80.000 četvornih metara velika je parcela - smještena juž­no od postojećih Belupovih tvornica - na kojoj će se  graditi  novi pogoni u kojima se  planira zaposliti 100-tinjak novih djelatnika.

Belupo d.d. trenutno već ima 2 tvornice u Koprivnici (izgrađene 1999. te 2004.), u kojima se proizvode kruti farmaceutski oblici i polukruti farmaceutski oblici (kreme, masti i gelovi), koji zajedno s novim laboratorijima kontrole kvalitete (izgrađeno 2005.) i skladišnim prostorom (izgrađeno 2013.) predstavljaju najsuvremenije proizvodne pogone farmaceutske industrije u ovom dijelu  Europe.

Gradnja treće i četvrte Belupove tvornica bi trebala početi ove godine i biti dovršena do početka 2017. godine. U novim će se pogonima proizvoditi po GMP standardima  sterilni proizvodi te kruti, polukruti i tekući oblici  lijekova

 

„Novi proizvodi, nove tehnologije i nove investicije temelj su održivog rasta… Uvjeren sam da možemo uspjeti. Ovaj optimizam temeljim na činjenici da smo uspjeli otvoriti tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana. Prije nekoliko mjeseci uspjeli smo prodati jedan Belupov file britanskom partneru kojem ćemo biti dobavljač za sirovinu. Upravo nam zbog toga, zbog strategije širenja poslovanja, treba novo mjesto proizvodnje", kazao je predsjednik Belupove Uprave Hrvoje Kolarić (Izvor: belupo.hr)

 

Podravkina tvrtka kćer Belupo u nove pogone ulaže vlastiti novac, bez kreditnog  za­duživanja, i to samo 3 go­dine nakon što je grupacija zbog kriminalnih radnja bivšeg menadžmenta bila gotovo pred bankrotom.

 

Vlada (u ime suvlasnika- države RH)  je gradnju Belupovih pogona već „unaprijed“ uvrstila u "katalog" privatnih investicija za 2014. iako je  formalno taj projekt prihvaćen tek 20. prosinca  kada je zasjedao Podravkin Nadzorni odbor  koji je odobrio prijedlog Uprave za gradnju novih farmaceutskih pogona u Koprivnici.

 

BELUPU d.d 

Belupo je snovan 1971. godine. Belupovo najveće tržište je Hrvatska gdje ostvaruje 60 % prodaje, dok ostalih 40 % ostvaruje na inozemnim tržištima. U Hrvatskoj je leader u kardiovaskularnom i dermatološkom programu sa 2 najprodavanija lijeka: lijek za liječenje visokog krvnog tlaka i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja. Belupo u prodaji ima i lijekove u bezreceptnoj prodaji te biljne i dijetetske proizvode (OTC). Među najpoznatijima su Ginkgo, Lupocet, Neofen, Maxi Omega 3 i Vitaseng. U Belupu  radi oko 1.250 ljudi, od toga 1000 u Hrvatskoj i 250 u inozemstvu. (Podaci za 10/2011.)

 

U programu lijekova na recept i lijekova bez recepta iz šezdesetak djelatnih tvari proizvodi se dvjestotinjak različitih farmaceutskih oblika, doza i veličina pakiranja. Godišnje se proizvode dvadesetak milijuna pakiranja. Prema anatomsko-terapijsko-kemijskoj klasifikaciji, Belupovi su lijekovi zastupljeni u 11 skupina.

LIJEKOVI NA RECEPT

 • lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari
 • lijekovi s učinkom na krv i krvotvorne organe
 • lijekovi s učinkom na srce i krvne žile
 • lijekovi s učinkom na kožu
 • lijekovi s učinkom na urogenitalni sustav i spolni hormoni
 • lijekovi za liječenje infekcija
 • lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori
 • lijekovi s učinkom na mišićno-koštani sustav
 • lijekovi s učinkom na živčani sustav
 • lijekovi za liječenje infekcija uzrokovanih parazitima
 • lijekovi s učinkom na respiratorni sustav

 

BEZRECEPTNI PROIZVODI

 • OTC lijekovi
 • biljni proizvodi
 • dodaci prehrani
 • kozmetika  s posebnom namjenom 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.