Ana(21): u Austriji nažalost ne priznaju moju srednju medicinsku školu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.05.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ana(21): u Austriji nažalost ne priznaju moju srednju medicinsku školu

Danas, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale, obilježava se Svjetski dan sestrinstva

 

„Očekivala sam da ću kod kuće lako dobiti posao jer sam mislila: bolesnih uvijek ima pa će tako biti i posla. Slala sam brojne molbe za posao, ali ništa…“. Ana Subotić, 21-godišnja nezaposlena medicinska sestra iz Kaptola pokraj Požege, posao nije samo čekala, već ga je 3 godine aktivno tražila. Da zaradi barem za džeparac, Ana je radila i sezonske poslove kao što je branje grožđa.

Dodatno je učila i njemački jezik kako bi posao mogla tražiti i izvan Hrvatske. Prijavila se i za projekt mobilnosti HZZ-a pod nazivom „Praksa u Njemačkoj, posao u Hrvatskoj". „Bila sam izabrana i u jesen 2013. godine sam provela 3 tjedna na praksi u Njemačkoj, za što sam dobila i certifikat, očekujući da će mi to pomoći u dobivanju posla.“ Uslijedilo je neugodno iznenađenje kad se javila za posao medicinske sestre u Austriji. Tamo, nažalost, ne priznaju njenu srednju medicinsku školu pa jedino može raditi kao njegovateljica. Prihvatit će i taj slabije plaćeni posao a naknadno steći kvalifikacije kako bi radila u struci. (Izvor: intervju u Večernjem listu 20140111)

 

Tijekom pristupnih pregovora, Republika Hrvatska je s Europskom unijom naime dogovorila da se medicinskim sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama EU jedino pod slijedećim uvjetima:

  • da su obavile pripravnički staž,
  • da su položile stručni ispit
  • i da su radile najmanje 3 godine!

U međuvremenu - u jesen 2013. godine - tijekom pregovora o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara (HSSMSMT), nakon štrajka je s ministrom zdravlja potpisao Rujanski sporazum (Zaključci od 26.09.2013.). To su temelji za sustavno rješa­vanje mnogih nagomilanih problema sestrinstva u Hrvatskoj, pa tako i onih povezanih sa većom zapošljivošću .

 

I Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) je u suradnji s partnerima iz Njemačke pokrenuo projekt „Praksa u Njemačkoj! - Posao u Hrvatskoj?“ u sklopu  programa Leonardo da Vinci. Radilo se o 3-tjednoj praksi za mlade nezaposlene osobe između 18 i 19 godina, za medicinske tehničare i druge profesije koje su u evidenciji HZZ-a te poznaju njemački jezik.Cilj projekta je bio povećati konkurentnost sudionika mobilnosti na hrvatskom i europskom tržištu rada


*SVJETSKI  DAN SESTRINSTVA

obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj   ima 32.000 medicinskih sestara i tehničara, među kojima njih 29.000 radi u sustavu zdravstva. Srednjoškolsko obrazovanje ima njih 80%,  a 18 % studij sestrinstva a njihovi obrazovni programi  su usklađeni s Direktivom Europske unije.  Otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija. S Europskom unijom je dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje 3 godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama EU.  (IZVOR: Ministarstvo zdravlja 2012.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.