Stroža pravila za dopunski rad bolničkih liječnika u privat praksi


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Stroža pravila za dopunski rad bolničkih liječnika u privat praksi

Odobrenje za rad u privatnoj praksi dobit će ubuduće samo oni liječnici:

  • koji svojim radom prebace prosječni učinak kolega na svom odjelu za 20%
  • ili koji povećaju vlastiti učinak za 15 % u odnosu na proteklu godinu
  • ili koji svojim radom značajno unaprijede ugled bolnice u kojoj rade

 Idućeg tjedna stupa na snagu  novi "Pravilnik o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca",  kojim ministar zdravlja pokušava riješiti 15-godišnju dubiozu, odnosno  praksu u kojoj bolnički liječnici (djelatnici  bolnica u javnom vlasništvu),  poslijepodne ne rade u tim istim bolnicama, već privatno primaju pacijente.

U nešto strožim uvjetima dodjele odobrenja za rad u privatnim poliklinikama, međutim, nema suštinskih promjena u odnosu na dosadašnju praksu, gdje je za dodjelu odobrenja trebalo za bilo koji postotak prebaciti prosječni učinak kolega na odjelu.

 

Kao i dosad, odobrenja za rad će moći dati ravnatelji ili sanacijski upravitelji  za najviše 50 % liječnika na jednom odjelu koji su raspoređeni na srodna radna mjesta.

Ako zahtjev za dopunski rad u privatnoj praksi zatraži više od 50%  liječnika iste specijalnosti ili djelatnosti - a svi ispunjavaju uvjete uspješnosti na radnom mjestu - ravnatelji ili sanacijski upravit će moći dati odobrenje samo polovici najuspješnijih liječnika.

Prije ravnatelja, odnosno sanacijskog upravitelj dopunski rada liječnika ubuduće će odobravati i ministar zdravlja, koji će izdavati prethodnu suglasnost na odobrenja,  na rok od 1 godine.

 

Ako zdravstvena inspekcija utvrdi da je liječnik (zaposlen u  javnoj bolnici) radio u privatnoj praksi bez odobrenja poslodavca, sankcionirat će se tako da mu se  naredne  2 godine uskratiti odobrenje za dopunski rad.

U 2013. godini ravnatelji nisu bili u mogućnosti davati odobrenja za dopunski rad, a kako odobrenje vrijedi godinu dana od dana izdavanja, trenutačno u sustavu ne postoje zdravstveni radnici s valjanom dopusnicom - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Podsjetimo, dosadašnja praksa je bila šarolika. Primjerice u OB Zabok koja se za hrvatske prilike smatra uzornom javnom bolnicom, sanacijski upravitelj je u potpunosti zabranjivao rad  u privatnoj praksi:  „Nije u redu sjediti na 2 stolice tj nije moguć efikasan rad liječnika koji radi i u javnoj bolnici i u privatnoj praksi“- kaže dr. Švajger, sanacijski upravitelj OB Zabok,  koji je do sada odbijao  dati dozvole za privatni rad liječnicima zaposlenima u OB Zabok. „Oni kojima sam potpise uskratio negodovali su, ali su svi ostali raditi u bolnici. Ne istražujem što rade u slobodno vrijeme, ali  ako rade u privatnim ordi­nacijama, to je ilegalno", ističe dr. Švajger koji je boljom organizacijom uspio smanjiti liste čekanja. Na kardiološki pregled se prije čekalo oko 3 mjeseca, a sada se dođe na red za najviše 1 mjesec zato što kardiološka ambulanta sada radi 5 dana u tjednu, a prije je radila 2 dana.  ("Globus" 20131213.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.