HZZO: 7% veći bolnički limiti, prihvaćena 442 ponuditelja...


ravnatelj HZZO-a Siniša Varga

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZZO: 7% veći bolnički limiti, prihvaćena 442 ponuditelja...

51. redovna sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje održana 27. siječnja 2014.

 

Najznačajnije odluke s jučerašnje  sjednice Upravnog vijeća HZZO-a:

 • novi,  oko 7%  veći “bolnički limiti” ,
 • prihvaćene ponude 442 ponuditelja  za provođenje  zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 2014.,
 • nova, veća cijena zdravstvenih usluga formirana povećanjem  kirurških koeficijenta (DTS) za 8%   te koeficijenata (DTS)  u ostalim medicinskim djelatnostima za 15%,
 • 28,5 milijuna kuna namijenjeno nastavku 3 nacionalna preventivna programa ranog otkrivanja raka  u 2014. godini,
 • na bolničkim računima ubuduće nabavne cijene lijekova i to ostvarenih na temelju provedenog javnog nadmetanja za nabavu lijekova, ali najviše do visine cijene lijeka utvrđene u  Osnovnoj listi lijekova i cijene lijeka utvrđenoj u Dopunskoj listi lijekova HZZO-a.  

 

(1) Utvrđeni su novi maksimalni iznosi sredstava za provođenje specijalističko-konzilijarne kao i bolničke zdravstvene zaštite. Novi “bolnički limiti” za siječanj/2014.  su za oko 7 %  veći u odnosu na prosinac/2013.  Zbog planiranog procesu spajanja bolnica -  HZZO je za sada utvrdio  “bolničke limite”samo za prvi kvartal u 2014. godini pa će se “limiti” u nastavku godine po potrebi prilagođavati najavljivanim promjenama.

 

(2) Nakon provedenog Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu, prihvaćene su ponude 442 ponuditelja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti:

 •  65 bolnica,
 •  43 doma zdravlja,
 •  60 poliklinika,
 • 137 specijalističkih ordinacija (zakup i privatni prostor),
 •    7 medicinskih laboratorija,
 • 108 ustanova i privatnih praksi koje provode fizikalnu terapiju u kući,
 •   22 ustanove koje provode posebne programe. 

 (3) Povećana je cijena zdravstvenih usluga na način da je uvećana vrijednost koeficijenta u sustavu dijagnostičko terapijskih skupina (DTS ) i to kirurškog koeficijenta za 8%  kao i u ostalim medicinskim djelatnostima za 15%. Ovim će zdravstvene ustanove ostvariti veći prihod od naplate sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

 

(4) Zbog dokazane uspješnosti u ranom otkrivanju bolesti, HZZO će  i u 2014. godini nastaviti s financiranjem provođenja preventivnih nacionalnih programa:

 • Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice,
 • Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva,
 • Nacionalnog programa prevencije raka dojke,

Ravnatelj HZZO-a će u narednom razdoblju sklopiti ugovore s bolničkim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo i privatnim zdravstvenim radnicima koji su osnovom pregovaračkog postupka izabrani kao provoditelji tih programa. Predviđeni iznos za nacionalne preventivne programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti je 28,5 milijuna kuna.

 

(5) Novost iz sadržaja ugovora o provođenju bolničke zdravstvene zaštite vezana je za račune na kojima će bolnice ubuduće morati iskazati nabavne cijene lijekova koje su primijenile na pacijentima, i to ostvarenih na temelju provedenog javnog nadmetanja za nabavu lijekova, ali najviše do visine cijene lijeka utvrđene u  Osnovnoj listi lijekova i cijene lijeka utvrđenoj u Dopunskoj listi lijekova HZZO-a.  (Izvor: hzzo.hr)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.