Priveden šef HLS-a dr. Babić zbog lažnog invaliditeta


dr.Ivica Babić Izvor: www.hls.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.01.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Priveden šef HLS-a dr. Babić zbog lažnog invaliditeta

„Kao i Vidoševića,  i Babića je svladala pohlepa. Imao je 34.000 kn plaću, bilo mu je malo, grebao se za još, galamom  ušao u fokus i sada će isplivati prljavi veš…“  tako je  današnje uhićenje šefa Liječničkog sindikata   komentirao čitatelj  portala poslovni. hr pod korisničkim imenom Tramell.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) dr. Ivica Babić uhićen je jutros u Virovitici,  gdje živi i radi. Policajci iz Zagreba, iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK)  pretražili su Babićev dom i ordinaciju  u potrazi za dokumentima jer se sumnja da je on status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Dr. Babića se sumnjiči  da je počinio kazneno djelo prijevare. Navodno  je urođenu slabost oka prikazao kao ozljedu u ratu i time si osigurao  lažnu mirovinu te koristio beneficije (povlaštene dionice, porezne olakšice i drugo).

Prvi novinski članci o  aferi dr. Babića s lažiranjem medicinskih nalaza pojavili su se prije 10-tak godina. No, navodno je tada imao zaštitu HDZ-ovih političkih moćnika.

Babić je u javnosti posljednjih mjeseci poznat zbog vođenja višemjesečnog štrajka  bolničkih liječnika i odbijanja potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo sa SDP-ovim ministrom Ostojićem.  Zbog toga neki u „tajmingu“ Babićeva uhićenja  naslućuju  politički pritisak  dok drugi  smatraju da časnu liječničku profesiju ne smije zastupati  čovjek pod sumnjom da je ratni profiter.

Podsjetimo, početkom prosinca 2013., nakon višemjesečnih pregovora, potpisan je Kolektivni ugovor (KU)  za 72. 000 zaposlenih  u zdravstvu - uključujući i liječnike čiji sindikat nije potpisao KU - ali se po sili zakona KU do daljnjega primjenjuje i na njih. Novi su KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, zajedno s ministrom zdravlja Ostojićem,  potpisala 2 od 3 reprezentativna sindikata u zdravstvu: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara (HSSMS/MT) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS).

Pregovori koji su prethodili potpisivanju  Kolektivnog ugovora za djelatnost  zdravstva i zdravstvenog osiguranja bit će zabilježeni po presedanima dosad neviđenim u hrvatskoj praksi: 2 postupka mirenja, istovremeno štrajkanje i sudjelovanja u pregovorima oko KU-a, uvođenje radne  obveze za bolničke liječnike u štrajku od strane Vlade, ukidanje te iste Vladine odluku o radnoj obvezi od strane Ustavnog  suda….

Ivica Babić je ispred Liječničkog sindikata cijelo vrijeme odbijao potpisati Kolektivni ugovor za zdravstvo, zahtjevajući da se dežurstva i pripravnost liječnika plaćaju prema starom kolektivnom ugovor potpisanom s HDZ-ovim ministrom zdravstva Milinovićem – iako je taj KU Sud proglasio ništavnim.  K tome je  tzv. „Milinovićev  KU“ bio  diskriminirajući  za neliječničke struke u zdravstvu,  specifično za medicinske sestre, čiji se prekovremeni rad nije čak ni evidentirao a kamoli plaćao.

Prvih dana siječnja 2014. Babić je „okrenuo ploču“. Zbog formalnopravnog (Sud je poništio „Milinovićev KU“)  i  etičkog aspekta (javnost se počela  okretati protiv pretjeranih prohtjeva bolničkih liječnika u vrijeme duboke krize), Babić više nije u prvi plan stavljao skuplju prekovremenu satnicu liječnika, već je u ime Liječničkog sindikata počeo zahtijevati izdvojeni strukovni (liječnički) KU. Argumentirao je to situacijom u ostalim državama EU, gdje liječnici imaju svoj liječnički KU izdvojen od kolektivnog ugovora  za druge struke u zdravstvu i da je jedino Hrvatska „na mala vrata“, pomoću Zakona o reprezentativnosti, uvela jedinstveni gran­ski KU, zajednički za sve struke u zdravstvu.

 

„Sram Babića može biti! On sada traži častan uzmak, a jedino bi časno bilo da prizna da je bio tvrdoglav i tražio ekskluzivu, da se ispriča i dade ostavku!  Zar je tek sad shvatio da je recesi­ja, nije to shvatio prije 4 mjeseca?! " – ogorčeno je Babićeve poteze komentirala Spomenka Avberšek, čelni­ca SSZS-a.  Da je bilo po Babiću, KU ne bi bio potpisan pa bi nakon 4. siječ­nja 2014.  s istekom produljene pri­mjene starog KU-a,  liječnici  dobili golu plaću tj. primanja manja oko 45%.  Čelnica SSZSS-a dodala je da su SSZS i SSMSMT  inzistirali, iako je Babić napustio pregovore, da se liječnicima plaća 15% dodatka na plaću za subspecijalizaciju, pa je Vlada krajem prosinca 2013. donijela Uredbu te će  zahvaljujući tome  subspecijalizacije biti po prvi put nagrađivane." (Izvor: Večernji list 11.01.2014.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.