Bolnica Pula - objavljen natječaj za radove 470 milijuna, rok 2017.


IZVOR: www.obpula.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.02.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bolnica Pula - objavljen natječaj za radove 470 milijuna, rok 2017.

Vrijednost radova je 470 milijuna kuna bez PDV-a i bez opreme za koju će trebati izdvojiti još oko 200 milijuna kuna. Planirani rok za dovršenje radova je u najboljem slučaju krajem 2017.

 

U petak je u Puli objavljen natječaj za radove na bolnici vrijedne 470 milijuna kuna (bez PDV-a, bez opreme) završetak kojih bi u najboljem slučaju trebao biti krajem 2017.godine. Radovi predviđaju rekonstrukciju i nadogradnju postojeća 2 bolnička objekta na lokaciji Zagrebačka 30 u Puli. Bit će  izgrađeno dodatnih 27.000 m2 čime bi se odjeli pulske bolnice proširili na sveukupno 43.000 m2. Objekti će se međusobno povezati u jednu funkcionalnu cjelinu, a oko njih će se urediti okoliš, parkirališta i prometnice. Tijekom rekonstrukcije svi bi postojeći bolnički odjeli morali nesmetano funkcionirati.

 

Bolnica se gradi s dvama kreditima:

  • 300 milijuna kuna kod ERSTE banke koji ima i državna jamstva,
  • 300 milijuna kuna bi treblo  stići iz HABOR-a, koji je, ne dočekavši namjenska sredstva EUROPSKE INVESTICIJSKE BANKE, najavio iz svojih rezervi poduprijeti pulski projekt

Vremenski slijed investicije OB Pula:

  • natječaj za izvođače radova ostaje otvoren 60 dana (do  01.04.2014.),
  • potom teće dvomjesečni rok za izbor izvođača (u idealnom slučaju do 31.05.2014.),
  • tada će  početi pripreme za uvođenja izvoditelja radova u posao ,
  • planirani rok za dovršetak gradnje je 36 mje­seci (3 godine),  od uvođenja izvoditelja radova u posao pa će bolnica u Puli biti u funkciji,  u idealnom  slučaju tek krajem  2017. godine.

Ministar zdravlja Ostojić je 31. siječnja na konferencija za novinare u povodu objave Međunarodnog natječaja za izvođača radova za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju pulske bolnice, podsjetio  da je u predizbornoj kampanji govorio da su trenutno u Hrvatskoj ključne dvije bolnice, pulska i KBC Rijeka koji ide u privatno-javno partnerstvo: „Mi smo prije 2 godine obećali da ćemo realizirati ovaj projekt koji se priprema već desetljećima, a sada konačno poprima stvarne obrise. Očekujem da ćemo u sljedećem mandatu doći otvoriti tu bolnicu.“  (Izvor: www.zdravlje.hr)

 

Rekonstrukcija i dogradnja OB Pula je nasušna potreba ne samo zbog zdravstvene zaštite stanovništva, već i zbog glavne privredne djelatnosti, turizma. U Istri su „turistički kreveti“ popunjeni 6 mjeseci (dok su u Dalmaciji svega 3 mjeseca!) a i  medicinski turizam postaje sve značajniji. No, rekonstrukcija i dogradnja OB Pula je posljednjih godina bila predmet političkih a možda i korupcijskih igara.

 

Podsjetimo, HDZ-ova Vlada je u srpnju 2010.godine s Istarskom županijom  potpisala okvirni sporazuma o gradnji nove OB Pula po kojem je bi­lo  predviđeno da se do kraja 2010. pripremi dokumenta­cija za gradnju.

 

Godinu dana kasnije, u lipnju 2011., istarski župan Jakovčić objavljuje da je nezadovoljan inertnošću Vlade, i da Istarska županija sama počinje pregovore s tvrtkama Strabag i Bouygues (čiji je konzorcij gra­dio istarski cestovni Ipsilon) o dogradnji pulske bolnice kroz model javno-privatnog partnerstva (JPP).  Projekt je trebao biti „težak“ 70 milijuna eura, Strabag i Bouygues su trebali izgraditi i održa­vati objekte tijekom 25 go­dina, a Istarska županija, koja je osni­vač bolnice, plaćala bi im mjeseč­nu naknadu tijekom tih 25 go­dina. Osim Strabaga i Bouygues, u konzorcij je trebao ući i neimenovani talijanski investitor,  motiviran postojanjem talijanske ma­njine u Istri te ponudom medicinskog turizma, interesantnog susjednim Talijanima zbog povoljnijih hrvatskih cijena.

No, ni ti  planovi istarskog župana se  nisu ostvarili. U međuvremenu je Opću bolnicu Pulu - sa  zastarjelom opremu i „statusom“ jednog od  najvećih bolničkih gu­bitaša u zemlji – zadesila sanacija te privremeni gubitak vlasničkih/osnivačkih prava koje od Istarske županije na preuzima RH/Vladu te  postavljenje sanacijskog upraviteljice Irene Hrstić…

 

Sada se uistinu može reći da je dogradnja OB Pula konačno krenula, no hoće li biti dovršena do kraja 2017.?

 

Mnogo toga  ovisi  o financijama. Financijska konstrukcija u ovom trenutku nije zatvorena. Osigurano je prvih 300 milijuna kuna iz kredita Erste banci za koji je Vlada dala jamstva u studenome 2013.  No, situacija s preostalih 300 milijuna nije u potpunosti jasna. Još prije 2 mjeseca ministar zdravlja je izjavio: „Prije tjedan dana EIB-u je isporučen i posljednji papir. Očekujemo pozitivno mišljenje“ (Izvor:  Nova TV, Dnevnik, 27.11.2013.). Naposlijetku, EIB to nije učinio. Sada HABOR - kojem afera Šegon opasno trese kreditni rejting - ne dočekavši namjenska sredstva Europske Investicijske Banke, najavljuje da će iz svojih rezervi poduprijeti projekt OB Pula.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.